Naslovnica Novo Carlos Alcaraz osvojio US Open i postao najmlađi teniser na vrhu ATP...

Carlos Alcaraz osvojio US Open i postao najmlađi teniser na vrhu ATP liste

Carlos Alcaraz osvojio US Open i postao najmlađi teniser na vrhu ATP liste
Carlos Alcaraz osvojio US Open i postao najmlađi teniser na vrhu ATP liste

Španski teniser Carlos Alcaraz pobijedio je u finalu US Opena Caspera Ruuda iz Norveške, a pored grand slam titule ova pobjeda mu je donijela i prvo mjesto na ATP listi čime je upisao historiju kao najmlađi teniser na vrhu liste.

Alcaraz ima 19 godina i četiri mjeseca, a rekord je do sada držao Lleyton Hewitt koji je zauzeo prvu poziciju kada je imao 20 godina i devet mjeseci (2001. godina).

Alcaraz je u finalu US Opena bio bolji od Ruuda rezultatom 3:1 (6-4, 2-6, 7-6, 6-3), a meč je trajao tri sata i 22 minute.

Alcaraz, inače specijalista za šljaku, je postao i najmlađi pobjednik grand slem turnira u pojedinačnoj konkurenciji muškaraca otkako je njegov sunarodnjak Rafael Nadal osvojio prvu od svojih brojnih titula u junu 2005. godine.

“Ovo je nešto o čemu sam sanjao od kad sam bio dijete, da budem broj 1 na svijetu, da budem šampion”, rekao je Alcaraz, dodajući da razmišlja o nekim članovima svoje porodice koji nisu mogli doći da ga gledaju u velikom finalu.

Carlos Alcaraz – Put do finala US Opena

Carlos Alcaraz je odigrao tri uzastopna meča s pet setova na putu do finala, uključujući i drugi najduži meč u historiji US Opena kada je u četvrtak u četvrtfinalu savladao Jannika Sinnera.

Tokom US Opena, Španac je oduševljavao publiku svojom brzinom, borbenošću i sjajnim udarcima. Ova posljednja pobjeda, smatraju mnogi, mogla bi biti prva od mnogih grand slem titula tokom njegove karijere.

“Uvijek kažem da nema prostora za umor u finalnoj rundi grand slema. Morate dati sve što imate unutra”, rekao je.

Poručio je i kako se svakodnevni naporan rad isplati. On je, također, tek drugi igrač u open aeri koji je u tinejdžerskim godinama došao u finale US Opena, poslije Petea Samprasa.

Najbolje momente sa mača možete pogledati OVDJE.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime