Naslovnica Sport Nogomet Ćiro Blažević: Džeko nije bio svjestan svog talenta, rekao sam mu “Bit...

Ćiro Blažević: Džeko nije bio svjestan svog talenta, rekao sam mu “Bit ćeš bolji od Ibrahimovića”

0
Miroslav Ćiro Blažević
Miroslav Ćiro Blažević

Za mene je najvažnija godina karijere 1982.. To je bilo nešto što svaki trener priželjkuje da doživi, istakao je Blažević.

Legendarni trener i bivši selektor Bosne i Hercegovine, Miroslav Ćiro Blažević, gostovao je u jednoj emisiji Sport Kluba gdje je govorio o raznim temama.

Neizostavne su bile i one fudbalske, a jedno od pitanja je bilo koji mu je bio najdraži trenerski trenutak u karijeri.

– To je naslov s Dinamom. Za mene je najvažnija godina karijere 1982.. To je bilo nešto što svaki trener priželjkuje da doživi. To je bila jedna mobilizacija navijača, oni su uvijek najvažniji, bilo ih je 50, 55 hiljada. Bio sam izuzetno ponosan da smo mi sa svojim igrama i rezultatom mogli napokon privući publiku iz cijele Jugoslavije. Ja nisam samo trener, ja sam odgojitelj. Ta me godina lansirala, taj je rezultat bio senzacija. Kad nisi godinama prvi, pa onda dođe jedan Bosanac i kaže bit ćemo prvi, kaže Blažević.

Osvrnuo se Ćiro i na riječi bh. kapitena Edina Džeke koji je za njega rekao da je najzaslužniji što je postao takav igrač.

– To me jako dirnulo, ali ja sam već kao mladom, nadarenom fudbaleru stavio u glavu jedno povjerenje za kojim je on žudio. Nije apsolutno imao svijest svoje nadarenosti. A ja sam ga pred auditorijumom zvao i rekao “slušaj Džeko, ti ćeš biti bolji od Ibrahimovića”. Onda ja znam i podviknuti malo. I ustanovila se moja prognoza i na njega sam osobito ponosan. On je golgeter, ali i sportista.

– Sve sam ga to ja naučio, i svi koji su došli kod mene oni su džentlmeni. Nema simuliranja, ja kad vidim svog igrača da bez razloga leži, protivnik dobije žuti karton, ja ga vadim van. Shvatio sam da je moja uloga značajnija od uloge jednog trenera, rekao je Blažević.

Prethodni članakBešiktaš u četvrtfinalu Kupa, Pjanić promašio penal
Naredni članakŠerijatska policija buldožerima uništila četiri miliona flaša piva

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime