Naslovnica Novo Nadal izborio polufinale Wimbledona

Nadal izborio polufinale Wimbledona

Nadal izborio polufinale Wimbledona
Nadal izborio polufinale Wimbledona

Španski teniser Rafael Nadal nakon velikog spektakla prošao je u polufinale Wimbledona. Španac je savladao Amerikanca Taylora Fritza (14. ATP) rezultatom 3:2, po setovima 3:6, 7:5, 3:6, 7:5 i 7:6).

Nakon četiri meča u kojim nije imao previše problema na ovosezonskom Wimbledonu, Nadal je naletio na vrlo raspoloženog rivala. Amerikanac je bio ozbiljan od starta u namjeri da izbori polufinale najvećeg teniskog turnira.

Meč je na najbolji mogući način otvorio Nadal pošto je napravio break već u prvom servis-gemu Fritza. Imao je Nadal vodstvo 3:1, ali je onda doživio nevjerovatan preokret. Fritz osvaja pet vezanih gemova i rezultatom 6:3 osvaja prvi set.

Drugi set otvoren je na identičan način kao prvi. Nadal s breakom dolazi do 3:0, ali se Amerikanac vraća na 3:3. Tada je španski teniser prvi put na meču uzeo medicinski time-out.

Nakon kraće pauze i ukazivanja medicinske pomoći Nadal je zaigrao mnogo bolje i u 12. gemu napravio break za 7:5 u drugom setu. Poravnao je u setovima.

To nije poremetilo igru Fritza. Naprotiv, treći set je dobio uz dupli break, što se Rafi Nadalu gotovo nikada ne događa. Rezultatom 6:3 došao je ponovo do vodstva u setovima.

Četvrti set bio je izuzetno dramatičan. Dva puta je Nadal imao break, ali mu to nije bilo dovoljno, da bi konačno treći, pri rezultatu 5:5, bio dovoljan za poravnanje u setovima.

Peti set ponudio je spektakl. U sedmom gemu Nadal oduzima servis protivniku i dolazi do 4:3, ali je Fritz odmah odgovorio. Dvojica tenisera čuvala su servis do kraja pa je ova drama odlučena na najbolji mogući način, u tie-breaku.

Čuveni 13. gem vrlo ubjedljivo pripao je Nadalu tako da je nakon velike drame, možda i najveće na ovogodišnjem Wimbledonu, izborio novo Grand Slam polufinale.

Za Španca je to nastavak impresivnog niza od 19 uzastopnih Grand Slam pobjeda. Također, nastavio je san o osvajanju kalendarskog Grand Slama jer je ove godine već osvojio Australian Open i Roland Garros.

U polufinalu će Nadal igrati protiv razigranog Nicka Kyrgiosa koji je rezultatom 3:0 savladao Cristiana Garina i prošao u svoje prvo polufinale Grand Slam turnira u karijeri. U drugom polufinalu sastaju se Novak Đoković i Cameron Norrie.

Mečevi Kyrgiosa i Nadala bili su sjajni u prošlosti, a kako se čini da je Australijanac u životnoj formi na Wimbledonu, ne može se očekivati ništa drugo nego još jedan spektakl u polufinalu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime