Naslovnica Sport Nogomet Ajax 1-2 Roma: Ibañez-ov volej preokrenuo utakmicu

Ajax 1-2 Roma: Ibañez-ov volej preokrenuo utakmicu

Golovima Lorenzo Pellegrini i Roger Ibañez

Sažetci utakmice:

Obje strane imale su šanse u prvom poluvremenu, ali to je bila pogreška u defanzivi koja je potaknula uvodni gol, Davy Klaassen je presjekao nedovoljno uspješnu loptu Amadoua Diaware i napredovao prije nego što je pronašao Dušana Tadića i tapkajući u nesebičnom povratnom dodavanju Srbina.

Tadić je imao priliku udvostručiti Ajaxovu prednost kada ga je srušio Roger Ibañez, ali Pau López je stao visoko da blokira njegovu kaznu, a umjesto toga Roma se vratila na svoje, slobodni udarac Lorenza Pellegrinija koji se izvijao izvan 21-godišnjeg evropskog debitanta Kjell Scherpen u golu Ajaxa. Ibañez je potom opskrbio pokojnog pobjednika, srušivši volej iz kornera dajući Romi prednost u izjednačenju.

Derek Brookman, novinar Ajaxa

Ajaxu je bilo teško slomiti odbranu Rome u prvom poluvremenu, ali je profitirao greškom Diaware da uđe u odmor unaprijed. U drugom dijelu vezni red Ajaxa čvršće je primio igru, Antony je prijetio desnom stranom, a Brian Brobbey donio novu napadačku prijetnju, a holandski prvak će se pitati kako im je ovaj izmaknuo.

Vieri Capretta, Romin novinar

Kakav preokret za Giallorossi. Sveukupno zaslužena pobjeda, uz presudno spremanje penala i sposobnost reagovanja protiv sjajne ekipe Ajaxa. Neće biti lako u uzvratnoj utakmici, ali ova pobjeda u gostima je ogromna.

Reakcija

Roger Ibañez, golgeter Rome: “Moram se zahvaliti Pauu Lópezu što je spasio penal [koji sam dao]. Tada sam postigao gol koji sam zaista želio postići. Pobijedili smo u važnoj utakmici; sada se moramo veseliti.”

Pau López, golman Rome: “To spašavanje jedanaesteraca pomaknulo je zamah igre. I gol koji smo primili bio je neizbježan. Sretan sam zbog pobjede, sjajna je pobjeda, ali dug je put do toga.”

Pedro o Romi pobijedio u Amsterdamu
Paulo Fonseca, trener Rome: “To nam je važna pobjeda u teškom vremenu. Pobjeda ovdje je ogromna; Ajax je sjajna strana kao što smo vidjeli danas. Izjednačenje nikako nije gotovo, ali ovo je velika pobjeda. tim je vidio da je bilo teško vrijeme i svi su dali sve od sebe. Tim je znao da to možemo učiniti. ”

Dušan Tadić, kapiten Ajaxa: “Bila je ovo bolna lekcija, jer trebali smo pobijediti s nekoliko golova. Trebao sam postići gol iz penala, ali izabrao sam da pogodim ravno, a čuvar je to spasio. To se događa.”

Kjell Scherpen, golman Ajaxa: “Slobodan udarac bio sam tamo gdje sam očekivao da ide, a na putu je bilo i puno tijela, ali bez obzira na to, trebao sam ga zaustaviti. Možda sam prerano zaronio.”

Ključne statistike Roma je sada pobijedila u svih pet mečeva u ovosezonskoj nokaut fazi. Osam od posljednjih devet golova Rome postignuto je u drugom poluvremenu – svih prethodnih 11 postigli su u prvom poluvremenu. Oba gola Ibañeza za Romu stigla su u UEFA-inu Ligu Evrope. Pellegrinijev cilj bio je drugi u ovosezonskoj UEFA Europskoj ligi, prvi put da je postigao više puta u evropskoj kampanji.

Šta je sledeće

Obje ekipe su u akciji u nedjelju, kada lider Eredivisie Ajax putuje u Waalwijk, a Roma ugošćuje Bolognu. Revanš se potom održava u četvrtak, a Manchester United ili Granada čekaju pobjednike u polufinalu.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime