Naslovnica Sport Nogomet Prije 15 godina Edin Džeko debitovao za Zmajeve

Prije 15 godina Edin Džeko debitovao za Zmajeve

Prije 15 godina Edin Džeko debitovao za Zmajeve
Prije 15 godina Edin Džeko debitovao za Zmajeve

Prije 15 godina sadašnji kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko debitovao je za A nacionalnu selekciju, a sada se oglasio na društvenim mrežama u vezi s tim te poručio da niko i ništa nije bitnije od naše države.

Džeko, koji je upisao deset nastupa za U19 i U21 reprezentaciju BiH, je neočekivano dobio priliku za igru 2. juna 2007. godine u susretu kvalifikacija za Euro 2008. Selektor Fuad Muzurović je 21-godišnjeg napadača čeških Teplica poslao na teren od prve minute, a Džeko mu se odužio eurogolom u 45+2. minuti za 2:2.

Naša selekcija je taj susret dobila rezultatom 3:2, a Džeko je nakon nekoliko sedmica ostvario transfer u Wolfsburg.

“Danas je 15 godina od dana kada sam prvi put obukao najdraži dres. Prebrzo lete godine, a sjećam se, kao da je jučer bilo, tog ponosa i sreće kada sam dobio priliku za igru u utakmici protiv Turske!

Još se sjećam i onog osjećaja kada sam shvatio da je jedna lopta, koju sam ja šutirao, završila u mreži. Nevjerovatna je to emocija.

Bio je to moj prvi gol i moja prva pobjeda u dresu Bosne i Hercegovine i početak jedne nevjerovatne priče, koju još pišem i pisat ću, koliko god mogu, jer za mene je dres Bosne i Hercegovine, šta god neko mislio, poseban.

Bilo je uspona i padova, kritika i kada je trebalo i kada nije, bilo je sreće, suza radosnica, ali nikad nisam prestao vjerovati u to da ce doći bolji dani. Dolazili su i prolazili i opet će.

Bilo ih je loših, preloših, ali i dobrih, predobrih. Nevjerovatnih!

Sada, kada pogledam iza sebe i ovih 15 nevjerovatnih godina u dresu BiH, samo mi je jedna rečenica u mislima:’Ništa i niko nije bitniji od Bosne i Hercegovine.’

Ni slutio nisam tog 2. juna 2007. godine šta me sve čeka, šta nas sve čeka i znam da je nekad moglo i bolje i više, ali znam i to da sam uvijek davao onoliko koliko sam mogao u tom trenutku.

Nogomet je konstantno dokazivanje, a ja još imam želje i snage da, zajedno sa novom generacijom, kojoj itekako treba podrška, pokušam Bosni i Hercegovini pokloniti još poneku pobjedu! Jedna si jedina”, napisao je Džeko.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime