Naslovnica Sport Nogomet Real Madrid slavio u 17 od posljednjih 20 finala

Real Madrid slavio u 17 od posljednjih 20 finala

Real Madrid slavio u 17 od posljednjih 20 finala
Real Madrid slavio u 17 od posljednjih 20 finala

Pobijediti finale protiv Real Madrida gotovo je nemoguća misija. Toliko da je od posljednjih 20 finala u kojima je madridska ekipa igrala od 2012. godine pobijedila u čak 17, a zaustavio ih je samo gradski rival Atletico i to u tri navrata.

Atlético je ekipa s kojom se Real Madrid najviše susretao tokom posljednih 20 finala koja su igrali u svim takmičenjima. Ukupno šest puta. Kraljevima su pripala dva najvažnija, kada su u Lisabonu poslije produžetaka (4:1) i Milanu nakon penala slavili, kao i u Saudijskoj Arabiji, u finalu španskog Superkupa 2020., kada je Real također pobijedio na penale.

Ipak i Jorgandžije su se znale radovati protiv velikih rivala. U finalu Kupa kralja 17. maja 2013., Atletico je slavio na Santiago Bernabeu u produžecima kada je odlučio Mirandin gol. Bila je to njihova prva pobjeda u gradskim derbijima nakon punih 13 godina.

Jorgandžije su bile bolje i u Superkupu 2014., kada su nakon remija u prvom meču, na svom terenu pobijedili golom Mandžukića 1:0. Najznačajnija pobjeda Atletica svakako je bila u Superkupu Evrope 2018. u Tallinnu kada su poslije produžetaka nadigrali Real 4:2.

Atletico je tako jedini klub koji je pobjeđivao Real u njihovih posljednjih 20 finala, dok su Kraljevi na putu do trofeja u tom periodu rušili i Barcelonu tri puta, Liverpool i Sevillu u dva navrata, Juventus, San Lorenzo, Kashima Antlerse, Manchester United, Gremio, Al Ain i Athletic Bilbao.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime