Naslovnica Sport Nogomet Ukrajina izborila finale baraža protiv Velsa

Ukrajina izborila finale baraža protiv Velsa

Ukrajina izborila finale baraža protiv Velsa
Ukrajina izborila finale baraža protiv Velsa

Reprezentacija Ukrajine se plasirala u finale baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru nakon što je u Glasgowu pobijedila selekciju Škotske rezultatom 3:1.

Ukrajinci su večeras napokon odigrali takmičarsku utakmicu budući da je ovaj duel bio prolongiran zbog ruske invazije na Ukrajinu. Zbog svega toga emocije nisu izostale u najavi utakmice, ali tokom čitavog susreta.

Prvu priliku na utakmici imala je Ukrajina već u osmoj minuti kada je Tsigankov iz poluvoleja udario loptu koju je propustio Malinovskij, ali izvadio je to pod prečkom Gordon. Ukrajina je nastavila napadati i u 18. minuti veliku priliku imao je Jaremčuk. Svi su mislili da je ofsajd, ali Jaremčuk je iskoristio to što je zaspala domaća odbrana. Međutim, u jedan na jedan situaciji nije uspio zabiti pored odličnog Gordona koji je čudesno skinuo zicer.

Ipak, Gordonu spasa nije bilo u 33. minuti nakon sjajnog gola Jarmolenka. Pogodio je nogometaš West Hama nakon vrhunske duge lopte iz odbrane i lukavo prebacio nemoćnog Gordona koji ovaj put nije imao nikakve šanse. Ujedno je 1:0 za Ukrajinu bio rezultat prvog poluvremena.

Četiri minute igre u nastavku bile su dovoljne Ukrajini da udvostruči prednost. Ubacio je s desne strane Karavaev, a lopta je na ivici peterca pala tačno na glavu Jaremčuka koji je krasno pogodio kraj nemoćnog Gordona.

Samo tri minute kasnije ponovo je Gordon spasio Škotsku odbranivši udarac Jarmolenka, a Škoti su prvi put opasnije zaprijetili u 67. minuti kada je McGinn promašio čist zicer u petercu. Škotska je uspjela u 79. minuti preko McGregora smanjiti rezultat, ali vremena za preokret nije bilo pa su Ukrajinci mogli početi sa slavljem. Ukrajina je stigla u sudijskoj nadoknadi postaviti konačnih 3:1, a strijelac je bio Dobvik.

Ukrajina će u finalu baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo igrati protiv Velsa koji je još u martu savladao Austriju. Finale baraža se igra u nedjelju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime