Naslovnica Sport Nogomet Wenger optužen za rasizam nakon izjave o Mbappeu koja je izazvala žestoke...

Wenger optužen za rasizam nakon izjave o Mbappeu koja je izazvala žestoke reakcije

Wenger optužen za rasizam nakon izjave o Mbappeu koja je izazvala žestoke reakcije
Wenger optužen za rasizam nakon izjave o Mbappeu koja je izazvala žestoke reakcije

Čuveni francuski trener Arsene Wenger optužen je za rasizam nakon izjave o francuskom napadaču Kylanu Mbappeu.

Legendarni stručnjak je napravio pomalo nespretno poređenje Evrope i ostatka svijeta.

“Da je Kylian rođen u Kamerunu, ne bi postao napadač kakav je danas. Postoji Evropa i postoji ostatak svijeta”, rekao je Wenger, izazvavši mnoštvo reakcija.

Čak je reagovla i Južnoamerička nogometna asocijacija (CONMEBOL), uputivši otvoreno pismo predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu.

“CONMEBOL odbacuje i osuđuje vrlo nespretne izraze visokog funkcuionera FIFA-e, inače vrlo bliskog predsjedništvu organizacije, Arsena Wengera. CONMEBOL je čvrsto opredijeljen za borbu protiv rasističkih ili diskriminirajućih komentara, bilo da dolaze od navijača na stadionima, od sportista i trenera na terenu ili od čelnika putem javnih izjava.

Wengerove riječi, osim što otkrivaju neobično neznanje o vrijednom doprinosu afričkih igrača svjetskom nogometu, posebno evropskom, pokazuju i ponižavajuću pristranost koja čini nevidljivim napore nogometaša i sportskih institucija koje nisu u Evropi”, navodi se u saopštenju.

Wenger trenutno radi u FIFA-i kao šef za razvoj nogometa. Bez trenerskog posla je od 2018. kada je nakon 22 godine napustio londonski Arsenal, a prije dolaska u London 1996. vodio je Nancy, Monaco i Nagoyu Grampus.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime