Naslovnica Novo 12 miliona eura za sahranu bivšeg premijera

12 miliona eura za sahranu bivšeg premijera

12 miliona eura za sahranu bivšeg premijera
12 miliona eura za sahranu bivšeg premijera

Japan očekuje da će potrošiti oko 1,7 milijardi jena (12 miliona dolara) na državnu sahranu bivšeg premijera Shinza Abea, saopštila je vlada u utorak.

Abe je ubijen tokom kampanje u julu, a vlada očekuje da će desetine sadašnjih i bivših šefova država izraziti saučešće na tzv. državnoj sahrani koja je planirana 27. septembra u Tokiju.

No nedavne ankete pokazuju da se oko polovine japanskih glasača protivi ovakvom javnom događaju.

Očekuje se da će osiguranje koštati oko 800 miliona jena (5,7 miliona eura), s tim da će još 600 miliona jena (4,2 miliona eura) biti potrošeno na održavanje i 250 miliona jena (1,7 milion eura) za ceremoniju, rekao je u utorak portparol najviše vlade Hirozaku Macuno.

“Vjerovatno će prisustvovati delegacije iz više od 190 zemalja i regiona”, rečeno je novinarima na redovnom brifingu.

Događaj će biti održan u tokijskom Nippon Budokan, mjestu koje se koristi za koncerte i sportske događaje, a gdje je bila i posljednja državna sahrana Japana za bivšeg premijera 1967. godine.

Premijer Fumio Kishida rekao je da domaća i međunarodna postignuća Abea, premijera zemlje s najdužim stažom, čine državnu ceremoniju prikladnom. Ipak državne sahrane bivših političara su rijetke u Japanu, a anketa koju je u ponedjeljak objavio list Yomiuri Shimbun pokazala je da se 56% glasača protivi ovom događaju, naspram 38% za.

Treba podsjetiti da su se Japanci 12. jula oprostili od bivšeg premijera Shinza Abea koji je sahranjen u krugu porodice u budističkom hramu u Tokiju. Stotine ljudi su se okupile oko hrama u centru Tokija da bi se oprostile od Abea.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime