Naslovnica Novo 3 namirnice koje Ukrajina najviše izvozi

3 namirnice koje Ukrajina najviše izvozi

3 namirnice koje Ukrajina najviše izvozi
3 namirnice koje Ukrajina najviše izvozi

Ukrajina je jedna od najvećih izvoznica hrane ne svijetu. Poljoprivredni proizvodi su prošle godine činili 41% od ukupnog ukrajinskog izvoza. Šta ova država najviše prodaje i kome?

Prema podacima Opservatorija ekonomske složenosti (OEC), najveća je izvoznica suncokretovog ulja na svijetu. Indija i Evropa su najveći kupci ulja – godišnje plaćaju po 1,9 milijardi dolara. Agresija Rusije na Ukrajinu uzrokovala je globalno poskupljenje ulja. Cijene su nedugo nakon početka rata porasle za 62%.

Žito je druga namirnica koju Ukrajina najviše izvozi. Podaci američkog Ministarstva za poljoprivredu kazuju da je prošle godine izvezla 44,9 miliona tona žita. Mnoge zemlje u razvoju ovise o ukrajinskom žitu, a među kojima je Libanon koji 81% žita uvozi iz Ukrajine. Tunis, Libija i Pakistan polovinu od ukupne količine žita uvoze iz ove države koja osigurava i 40% žita za Svjetski program za hranu.

Ukrajina je treća najveća izvoznica uljane repice na svijetu. Ovo ulje, koje je u Sjedinjenim Američkim Državama poznata kao ulje kanole, je biljno ulje koje se koristi za kuhanje.

Prošle godine je izvezla tri miliona tona ove namirnice, što je bilo vrijedno 1,7 milijardi dolara. To je petina od ukupne količine uljane repice izvezene širom svijeta, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime