20.5 C
Tuzla
14 Juna 2024
Naslovnica Vijesti BiH Ajanović podnio krivične prijave protiv Vranića i Forte zbog pokušaja diskriminacije građana

Ajanović podnio krivične prijave protiv Vranića i Forte zbog pokušaja diskriminacije građana

ajanović

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu KS protiv ministra zdravstva KS Harisa Vranića  i premijera Edina Forte, saopćeno je iz te stranke.

Prijava je podnesena zbog Vranićeve najave “da neće imati suosjećanja za građane koji se ne žele vakcinisati i koji, kako navode – pružaju otpor, najavljujući zabranu ulaska u uslužne i javne objekte tim građanima”, a što je podržao i premijer Forto.

Kako se navodi u saopćenju, prijavljeni su zbog kršenja člana 383. Krivičnog zakona FBiH – Zloupotreba položaja, u vezi sa članom 28. KZ FBIH – Pokušaj, sve u vezi sa članom 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH.

– Najava diskriminacije građana od ministra Vranića i premijera Forte za ishod bi imala nezakonito različito postupanje prema građanima davajući prednost vakcinisanim građanima, a ograničavajući u pravima građane koja nisu vakcinisani, iako vakcinacija nije pravno obavezujuća bilo kakvim propisima, čime se diskriminacijom krši pravo na slobodu kretanja kao osnovno ljudsko pravo čije je kršenje zabranjeno i Zakonom o zabrani diskriminacije BiH.

Ministar Vranić i premijer Forto i drugi članovi Vlade KS, uključujući i ostale nivoe vlasti, odgovorni su za katastrofalnu organizaciju vakcinacije protiv koronavirusa, te je njihova prijetnja građanima još jedan pokazatelj da se Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina – mora osloboditi od represivne političke bande, upozorio je Mirnes Ajanović predsjednik BOSS-a – navodi se u saopćenju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime