Naslovnica Novo Aktivisti traže da Evropa odbaci upotrebu gasa i ne poklekne pred Putinovim...

Aktivisti traže da Evropa odbaci upotrebu gasa i ne poklekne pred Putinovim lobistima

Aktivisti traže da Evropa odbaci upotrebu gasa i ne poklekne pred Putinovim lobistima
Aktivisti traže da Evropa odbaci upotrebu gasa i ne poklekne pred Putinovim lobistima

Kontroverzni plan kojim je Evropska komisija namjeravala označiti plin i nuklearnu energiju kao održive izvore energije, zaustavila su dva ključna evropska parlamentarna komiteta.

Komitet za ekonomska i monetarna pitanja je sa Komitetom za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane odbio prijedlog Evropske komisije o upotrebi plina i nuklearne energije, sa 76 glasa protiv i 62 glasa “za”.

U zajedničkoj izjavi članova Evropskog parlamenta koji su učestvovali u radu komiteta kazali su da “prepoznaju ulogu nuklearne energije i fosilnog gasa u osiguravanju stabilne opskrbe energijom za vrijeme tranzicije privrede u održivu ekonomiju”.

“Ocijenili smo da tehnički standardi koje je preložila Evropska komisija, ne poštuju kriteriji održive ekonomije usmjerene ka zaštititi okoliša”, navedeno je u izjavi.

Zahtijevali su od Komisije da prije predlaganja nove legislative sprovede široke javne konsultacije i procjene učinka.

Luksembrug, Španija, Austrija i Danska protive se takvom stavu komiteta, dok je Njemačka koja je veoma ovisna o gasu protiv označavanja nuklearne energije kao održivog izvora koji ne šteti okolišu.

“Nakon više od stotinu dana razarajućeg rata, Evropski parlament mora odbaciti upotrebu svih vrsta fosilnih goriva i nuklearnu energiju ovog mjeseca. Nemojte davati takav jedan sraman poklon Putinu i njegovim lobistima”, kazala je aktivistkinja iz Greenpeacea EU Ariadna Rodrigo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime