Naslovnica Novo Zelenski otpustio ambasadora Ukrajine u Kazahstanu

Zelenski otpustio ambasadora Ukrajine u Kazahstanu

Zelenski otpustio ambasadora Ukrajine u Kazahstanu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je odluku o smjeni ukrajinskog ambasadora u Kazahstanu Petra Vrublevskog, a čini se kako je za ovu odluku najveći “krivac” intervju koji je, sada već bivši ambasador, dao medijima.

Naime, još krajem augusta, Vrublevski je u intervjuu za kazahstanske medije govorio o stanju u Ukrajini te je objasnio kako se Ukrajinci trude da ubiju što više Rusa.

“Pokušavamo da ubijamo što je više moguće. Što više Rusa ubijemo sada, to će manje naša djeca morati da ubijaju”, rekao je Vrublevski u tom intervjuu.

Nakon ove izjave, prve reakcije stigle su iz Rusije, a glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je kako ovakve riječi može uputiti samo ambasador iza kojeg stoji “teroristički režim”.

Povodom ove izjave, Vrublevski je pozvan i u Ministarstvo vanjskih poslova Kazahstana gdje je morao objasniti svoje izjave. Tokom sastanka, iz kazahstanskog ministarstva su naglasili kako je ponašanje Vrublevskog neprihvatljivo, ukoliko se u obzir uzme činjenica da je on ambasador strane države.

Nakon razgovora, Vrublevski je uputio izvinjenje, ali su kazahstanske vlasti aktivno radile na tome da ambasador napusti državu.

“Početkom oktobra, Kazahstan je najavio da će Vrublevski napustiti zemlju. Istovremeno, postojao je dogovor s Ukrajinom da ona sama opozove ambasadora ukoliko ne žele da on bude protjeran iz države odlukom kazahstanskih vlasti”, prenose ukrajinski mediji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime