Naslovnica Novo Amazon kreće u borbu protiv 10 hiljada grupa na Facebooku koje stvaraju...

Amazon kreće u borbu protiv 10 hiljada grupa na Facebooku koje stvaraju lažne recenzije

Amazon kreće u borbu protiv 10 hiljada grupa na Facebooku koje stvaraju lažne recenzije
Amazon kreće u borbu protiv 10 hiljada grupa na Facebooku koje stvaraju lažne recenzije

Amazon poduzima pravne mjere protiv administratora više od 10.000 Facebook grupa koje su navodno stvarale lažne recenzije na Amazonovim tržištima u Americi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji i Japanu.

Tehnološki gigant tvrdi da grupe nude novac ili besplatnu robu u zamjenu za pisanje recenzija koje se objavljuju na Amazonu, piše BBC.

Jedna od grupa, koju je ranije ove godine uklonila Facebookova matična kompanija Meta, imala je 43.000 članova. Zvala se “Amazon Product Review”.

Istaknuto je kako su korisnici u grupi kupovali odabrane proizvode i ostavljali recenzije, a administratori bi im vraćali novac. Uključena je široka paleta robe, uključujući auto stereo i stative za kamere.

Veliki broj recenzija, posebno pozitivnih, povećava vidljivost prodavača na Amazonovim platformama, kao i njihovo pozicioniranje bolje mjesto u rezultatima tražilice.

Prodavači na Amazonu mogu plaćati usluge koje obećavaju da će povećati njihove ocjene na mreži, a da istovremeno ne znaju da će to biti izvedeno u obliku lažnih recenzija.

“Administratori grupa su prikrili ključne fraze koje bi inače bile označene Meta automatizovanim alatima dizajniranim da traže kršenje pravila”, saopćeno je iz Amazona.

Jedan primjer koji je firma podijelila bio je Facebook post koji nudi “povrat novca nakon pregleda”.

Otprilike polovinu grupa je Facebook uklonio nakon što ih je prijavio Amazon. Međutim, iz Amazona su rekli za BBC da su administratori svih grupa bili na meti.

“Proaktivna pravna akcija usmjerena na loše aktere jedan je od mnogih načina na koje štitimo kupce jer smatramo da su oni odgovorni”, rekao je Dharmesh Mehta, potpredsjednik prodaje partnerskih usluga Amazona.

Iz Facebooka odnosno Mete je saopćeno da “grupe koje traže ili podstiču lažne recenzije krše politiku i bivaju uklonjene”.

Ranije ove godine Amazon je tužio četiri kompanije koje je optužio da su namjerno preplavile platformu za kupovinu lažnim recenzijama.

Prema novim prijedlozima koji se trenutno razmatraju u Velikoj Britaniji, moglo bi postati nezakonito platiti nekome da piše ili podstiče lažne kritike.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime