Naslovnica Vijesti Američke nogometašice imat će jednake plate kao i muškarci

Američke nogometašice imat će jednake plate kao i muškarci

Američke nogometašice
Američke nogometašice

Američki nogometni savez obavezao se platiti žensku nogometnu reprezentaciju na istom nivou kao i mušku te dodatno platiti djevojkama 24 miliona dolara kako bi odustale od tužbe.

Tako je riješen višegodišnji spor oko jednakih plata te su ovaj potez nogometašice opisale kao prekretnicu za sport.Savez se obavezao osigurati jednaku platu u budućnosti za ženske i muške reprezentacije na svim prijateljskim utakmicama i turnirima, uključujući i Svjetsko prvenstvo.

Od 24 miliona dolara koje će Savez uplatiti, 22 miliona bit će podijeljena na način koji su predložile igračice, a dva miliona će biti uložena u fond za dobrobit igračica kako bi im se pomoglo nakon karijere te raznim humanitarnim akcijama.Spor datira još iz 2016. godine kada su američke reprezentativke podnijele federalnu tužbu zbog diskriminacije nad platama tvrdeći da su plaćene manje od nogometaša iako ostvaruju više prihoda za Američki nogometni savez.

Ženska nogometna reprezetacija SAD-a je četiri puta bila prvak svijeta, dok muške kolege nikada nisu prošle dalje od četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu.

Ujedno su Amerikanke osvojile i četiri zlatne olimpijske medalje, dok nogometaši imaju srebro i bronzu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime