Naslovnica Novo Američki zvaničnici dolaze u Evropu kako bi koordinirali sankcije Rusiji

Američki zvaničnici dolaze u Evropu kako bi koordinirali sankcije Rusiji

Invazija Rusije na Ukrajinu
Invazija Rusije na Ukrajinu

Delegacija visokih američkih zvaničnika boravila je ove sedmice u Evropi kako bi razgovarala o koordinaciji potencijalnih sankcija i mjera za kontrolu izvoza koje bi Sjedinjene Države i njihovi saveznici mogli poduzeti u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu, prenosi Reuters.

Delegacija, koja uključuje zvaničnike ministarstva finansija, državnog i trgovinskog ministarstva, otputovat će u Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Belgiju i Nemačku kako bi se sastala s kolegama, rekao je zvaničnik, dok Sjedinjene Države pripremaju kaznene akcije protiv Rusije ako njena vojska pređe u Ukrajinu.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, ali poriče planiranje invazije.

Pored razgovora o tome koje akcije treba preduzeti kao odgovor na invaziju, zvaničnici će se fokusirati na to kako bi zemlje povukle takve poteze, uključujući i koja ovlašćenja zemlje imaju i da li će doneti nove zakone, rekao je zvaničnik.

Delegacija uključuje pomoćnicu sekretara ministarstva finansija za finansiranje terorizma i finansijske zločine Elizabeth Rosenberg; pomoćnica sekretara za trgovinu za izvoznu administraciju Thea Kendler; i zamjenica pomoćnika sekretara State Departmenta u Birou za evropske i evroazijske poslove, Molly Montgomery.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u nedjelju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti napad na Ukrajinu u roku od nekoliko dana ili sedmica.

Sjedinjene Države, sa svojim saveznicima, zaprijetile su opsežnim ekonomskim sankcijama protiv Rusije ako ona izvrši invaziju. To bi moglo uključivati ​​finansijske sankcije kao i mjere za kontrolu izvoza.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime