Naslovnica Novo Amerika uspješno testirala “problematičnu” hipersoničnu raketu

Amerika uspješno testirala “problematičnu” hipersoničnu raketu

Amerika uspješno testirala
Amerika uspješno testirala "problematičnu" hipersoničnu raketu

Zračne snage SAD-a izvele su uspješan test svoje “problematične” hipersonične rakete tokom vikenda, mjesec dana nakon što su objavile da je program pretrpio kašnjenja zbog “nedavnih anomalija u testiranju”.

Oružje za brzi odgovor lansirano iz zraka uspješno je pušteno iz bombardera B-52H kod obale južne Kalifornije u subotu i postiglo je hipersonične brzine, objavile su u ponedjeljak Zračne snage, ne dajući više detalja o samom testu, kao što je trajanje leta ili njegova visina.

“Ovo je bilo veliko postignuće tima ARRW i naših zračnih snaga”, rekao je brigadni general Heath Collins, izvršni oficir programa Zračnih snaga za oružje.

ARRW je hipersonično oružje koje koristi raketu-pojačivač za ubrzanje projektila do brzina većih od 5 Macha, odnosno pet puta veće od brzine zvuka.

Takozvano hipersonično klizno vozilo tada se odvaja od pojačivača i klizi velikom brzinom prema svom cilju. Zračne snage su se u prošlosti mučile s testiranjem AGM-183A ARRW, a program je pretrpio tri neuspjeha u testiranju leta prije ovog posljednjeg uspjeha.

Prošlog mjeseca, zračne snage su saopćile da su anomalije u testiranju pomaknule raspored za završetak oružja. Prvi kompletni test rakete i rakete-pojačivača odgođen je do negdje u sljedećoj fiskalnoj godini, koja počinje u oktobru.

Dan prije ovog testa, sekretar zračnih snaga Frank Kendall priznao je probleme s kojima se ARRW program susreo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime