Naslovnica Novo Biden otkrio plan vrijedan 2,3 milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Biden otkrio plan vrijedan 2,3 milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Biden otkrio plan vrijedan 2,3 milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promjena
Biden otkrio plan vrijedan 2,3 milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Američki predsjednik Joe Biden najavio je 2,3 milijarde dolara za pomoć u izgradnji infrastrukture koja može izdržati ekstremne vremenske uslove i prirodne katastrofe.

On nije službeno proglasio klimatsku vanrednu situaciju, što bi mu dalo dodatne ovlasti. Biden je govorio u Massachusettsu dok toplinski val donosi ekstremne vremenske uslove u Evropi i Sjevernoj Americi.

Desetine miliona ljudi u SAD-u, u više od dvadesetak saveznih država, ove sedmice žive pod upozorenjima o vrućini.

“Klimatske promjene su doslovno egzistencijalna prijetnja našoj naciji i svijetu. Zdravlje naših građana i naših zajednica je u pitanju. Stoga moramo djelovati”, rekao je predsjednik u govoru u srijedu, koji je održan ispred bivše elektrane na ugalj u gradu Somersetu.

Rekao je da će sredstva ići na proširenje zaštite od poplava, jačanje komunalnih usluga, naknadno opremanje zgrada i pomoć porodicama u plaćanju troškova grijanja i hlađenja.

Novac dolazi iz postojećeg budžeta Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama i bit će prioritet za zajednice u nepovoljnom položaju, rekla je Bijela kuća.

To uključuje 385 miliona dolara za pomoć državama u finansiranju klimatizacijskih jedinica u domovima i društvenim rashladnim centrima.

Administracija također planira pružiti dodatnu podršku razvoju vjetroelektrana i energije na moru u Meksičkom zaljevu te uvesti nove standarde na radnom mjestu kako bi zaštitili radnike od ekstremnih vremenskih uslova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime