Naslovnica Novo Biden pušta u opticaj najveću količinu nafte iz rezervi u historiji

Biden pušta u opticaj najveću količinu nafte iz rezervi u historiji

Biden pušta u opticaj najveću količinu nafte iz rezervi u historiji
Biden pušta u opticaj najveću količinu nafte iz rezervi u historiji

Bidenova administracija razmatra puštanje u opticaj do 180 miliona barela nafte tokom nekoliko mjeseci iz Strateških rezervi nafte (SPR), izjavila su četiri američka izvora, dok Bijela kuća pokušava sniziti cijene goriva.

Taj bi potez bio treći put da su SAD iskoristile svoje strateške rezerve u posljednjih šest mjeseci, i bilo bi najveće oslobađanje u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

Do sada, ovi potezi nisu uspjevali sniziti cijene jer je svjetska potražnja skoro dostigla nivoe prije pandemije, dok je ponuda globalno pooštrena.

Cijene nafte su porasle otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, a Sjedinjene Američke Države i saveznici odgovorili su velikim sankcijama Rusiji, drugom po veličini izvozniku sirove nafte u svijetu. Nafta Brent, svjetska referentna vrijednost, skočila je na oko 139 dolara ranije ovog mjeseca, najviše od 2008. godine, i bila je blizu 110 dolara po barelu u trgovanju u Aziji u četvrtak.

U jutarnjoj trgovini u Aziji, američka naftna referentna vrijednost West Texas Intermediate bila je niža za 5,6%, dok je nafta Brent pala za 4,8% niža.

Vijest o potencijalnom velikom oslobađanju nafte od strane SAD-a stigla je uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika uključujući Rusiju koji se treba održati danas.

Očekuje se da će grupa najvećih zemalja proizvođača nafte, poznata kao OPEC+, držati svoj postojeći dogovor o postepenom povećanju proizvodnje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime