Naslovnica Novo Zbog ruskih ucjena plinom Evropska unija se okreće Izraelu

Zbog ruskih ucjena plinom Evropska unija se okreće Izraelu

Zbog ruskih ucjena plinom Evropska unija se okreće Izraelu
Zbog ruskih ucjena plinom Evropska unija se okreće Izraelu

Evropska unija želi ojačati svoju energetsku saradnju s Izraelom u svjetlu ruske upotrebe gasa za “ucjenu” svojih članica zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je danas šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Kremlj je iskoristio našu zavisnost od ruskih fosilnih goriva da nas ucjenjuje”, rekla je ona u govoru na Univerzitetu Ben Gurion u gradu Beersheba na jugu Izraela.

“Od početka rata, Rusija je namjerno prekinula svoje isporuke gasa Poljskoj, Bugarskoj i Finskoj, te nizozemskim i danskim kompanijama, kao osveta za našu podršku Ukrajini.”

Međutim, ponašanje Moskve “samo jača našu odlučnost da se oslobodimo zavisnosti od ruskih fosilnih goriva”, rekla je ona, napominjući da EU “istražuje načine da pojača našu energetsku saradnju s Izraelom”, uz radove na podvodnom kablu za napajanje i gasu naftovoda u istočnom Mediteranu.

Izrael izvozi gas u Egipat, od čega se dio ukapljava i otprema u Evropu. Značajno povećanje izvoza gasa zahtijevalo bi velike dugoročne infrastrukturne investicije.

U razgovorima sa ministricom energetike Karine Elharrar u ponedjeljak, von der Leyen je ponovila “potrebu EU za izraelskim gasom”, rekao je portparol ministrice.

Portparol je rekao da se od marta vode razgovori o uspostavljanju pravnog okvira koji bi omogućio veći izvoz izraelskog gasa u Evropu preko Egipta.

Druga opcija bi bio projekat EastMed, prijedlog za naftovod na morskom dnu koji povezuje Izrael s Kiprom i Grčkom. Ali administracija američkog predsjednika Joea Bidena dovela je u pitanje održivost projekta, s obzirom na njegovu ogromnu cijenu i vrijeme koje bi bilo potrebno za završetak.

Drugi prijedlog je plinovod koji povezuje Izrael i Tursku.

Veze Izraela s Ankarom su se odmrzle posljednjih mjeseci nakon više od decenije hladnih odnosa, a analitičari kažu da je želja Turske za zajedničkim energetskim projektima djelimično pokrenula njeno približavanje Izraelu.

Taj projekat gasovoda koštao bi 1,5 milijardi dolara, a prema procjenama bi trebalo dvije do tri godine da se završi.

Procjenjuje se da Izrael ima rezerve gasa od najmanje jedan trilion kubnih metara, a domaća potrošnja u naredne tri decenije neće biti veća od 300 milijardi.

Von der Leyen je trebala razgovarati s premijerom Naftalijem Benetom kasnije u utorak, prije nego što je otputovala u Egipat.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime