Naslovnica Novo Biden u Saudijskoj Arabiji: Ljudska prava u sjeni visokih cijena goriva

Biden u Saudijskoj Arabiji: Ljudska prava u sjeni visokih cijena goriva

Biden u Saudijskoj Arabiji: Ljudska prava u sjeni visokih cijena goriva
Biden u Saudijskoj Arabiji: Ljudska prava u sjeni visokih cijena goriva

Predsjednik SAD-a Joe Biden razgovarat će danas o opskrbi energijom, ljudskim pravima i sigurnosnoj saradnji u Saudijskoj Arabiji, na putovanju osmišljenom da resetuje odnose SAD-a sa zemljom za koju je nedavno obećao da će postati “odmetnik” na svjetskoj sceni.

Biden će se sastati s kraljem Saudijske Arabije Salmanom bin Abdulazizom i prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, poznatim kao MBS, zajedno s drugim vladinim dužnosnicima, rekao je novinarima visoki dužnosnik Bidenove administracije, piše Reuters.

Posjeta će se pomno pratiti zbog govora tijela i retorike. Američki obavještajci zaključili su da je MBS direktno odobrio ubistvo kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija 2018., dok prijestolonasljednik poriče da je imao ulogu u ubistvu.

Savjetnici Bijele kuće odbili su reći hoće li se Biden rukovati s princem, de facto vladarom kraljevstva.

“Predsjednik će se sastati s desetak čelnika i pozdravit će ih kao što to obično čini”, rekao je dužnosnik administracije.

Na početku Bidenovog putovanja na Bliski istok, dužnosnici su rekli da će izbjegavati bliske kontakte, poput rukovanja, kao mjeru opreza protiv Covida-19. Ali predsjednik je završio sa rukovanjem u Izraelu.

Biden je u četvrtak rekao da je njegov stav o Khashoggijevom ubistvu apsolutno jasan.

Biden je rekao da će pokrenuti pitanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, ali nije konkretno rekao hoće li razgovarati o ubistvu Khashoggija s njenim čelnicima.

Energetski i sigurnosni interesi potaknuli su predsjednika i njegove saradnike da odluče ne izolirati zemlju. SAD se nadaju da će Saudijska Arabija i njeni partneri iz OPEC-a početi pumpati više nafte kako bi pomogli smanjiti visoke cijene benzina i ublažiti najveću inflaciju u SAD-u u četiri decenije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime