Naslovnica Vijesti BiH Panonska jezera u Tuzli od početka sezone posjetilo 153 hiljade posjetilaca

Panonska jezera u Tuzli od početka sezone posjetilo 153 hiljade posjetilaca

0
panonska jezera u tuzli
Panonska jezera u Tuzli posljednjih godina su postala veoma popularna destinacija za domaće ali i strane turiste.
Nekada industrijski centar, danas turistički grad Tuzla, godinama je jedino mjesto u Bosni i Hercegovini gdje se može kupati u slanim jezerima.
Pripreme za ovu turističku sezonu na Panonskim jezerima trajale su punih šest mjeseci, a da su spremni dočekali ljetnu sezonu govori i činjenica da su od 1. juna do danas na Panonici prodate 153.000 ulaznica.
panonska jezera u tuzli
Panonska jezera u Tuzli
– Naš ovogodišnji cilj jeste da nas do kraja sezone posjeti 260.000 ljudi – izjavio je za Fenu direktor Panonike Maid Porobić.
Visoke temperature doprinose dobroj ljetnoj sezoni, a prema najavama meteorologa isto vrijeme očekuje se i tokom augusta. Pored zabavnog sadržaja u kompleksu Panonskih jezera gosti mogu naučiti mnogo toga o samom gradu, kao i njegovom geološkom položaju.
– Mi imamo i dio kulturne ponude grada Tuzle, ne samo jezera. Radi se o arheološkom parku, sojeničkom naselju, geološkoj postavci koja ima interesantnu priču o Tuzli, kao fenomenu u geologiji u smislu susreta uglja i soli – kaže Porobić.

Ulaz za posjetu kulturnim sadržajima u okviru Panonice je besplatan, a kustos će posjetiocima ispričati dio bogate historije koju ovaj grad nosi.

Svoje prvo zaposlenje u okviru kompleksa Panonska jezera u Tuzli ove godine su imale priliku dobiti i osobe s nekim oblikom invaliditeta.

Mersudin Muminović je zaposlen na poslovima konobara, a kao osoba oboljela od multiple skleroze bio je ograničen u traženju posla.

– Trudim se da ovdje uveseljavam ljude, razbijam im stereotipe o osobama s invaliditetom. Dočekujemo goste i ispraćamo ih pjesmom. Ja sam zadovoljan i sretan zbog prilike koju sam dobio – izjavio je Muminović.

Salinitet vode u Panonici je jednak salinitetu vode u Jadranskom moru. Prema mišljenjima stručnjaka iz oblasti medicine ova voda može biti od pomoći u ublažavanju zdravstvenih tegoba poput reumatskih oboljenja i respiratornih problema.

Prethodni članakOsvanule nove provokacije u Srebrenici: Plakati zločinca Ratka Mladića
Naredni članakVozač autobusa bio umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime