Naslovnica Novo Broj ubijenih Palestinaca u Izraelu povećan za 46 posto u odnosu na...

Broj ubijenih Palestinaca u Izraelu povećan za 46 posto u odnosu na prošlu godinu

Broj ubijenih Palestinaca u Izraelu povećan za 46 posto u odnosu na prošlu godinu
Broj ubijenih Palestinaca u Izraelu povećan za 46 posto u odnosu na prošlu godinu

Broj Palestinaca koje su ubile izraelske sigurnosne snage (IDF) na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu porastao je za 46% u prvoj polovini 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, izvijestile su Ujedinjene nacije tokom vikenda.

Od januara do juna ubijeno je 60 Palestinaca u poređenju sa 41 u istih šest mjeseci 2021. godine, saopćila je lokalna kancelarija UN-a za ljudska prava. Prema UN-u, bilo je 78 smrtnih slučajeva Palestinaca koje su ubile izraelske snage za cijelu 2021. i 24 takva smrtna slučaja 2020. godine.

Ured, koji je povezan s uredom Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, u svom izvještaju nije napravio razliku između Palestinaca ubijenih usred terorističkih aktivnosti, onih koji su ubijeni u sukobima s IDF-om ili onih koji su bili posmatrači nasilja.

Optužio je izraelske sigurnosne snage, kao što su IDF i granična policija i izraelska policija, da koriste nesrazmjeran smrtonosni odgovor koji je u suprotnosti s međunarodnim pravom.

“Mnogi slučajevi koje je nadgledao Ured UN-a za ljudska prava ukazivali su na to da su izraelske snage koristile smrtonosnu silu na način koji se čini potpuno suprotan međunarodnom pravu”, stoji u UN-ovom izvještaju.

“U nizu incidenata, čini se da su izraelske snage koristile smrtonosnu silu kao prvo, a ne kao posljednje sredstvo za suočavanje s navodnom prijetnjom”, objašnjava se.

Lokalni Ured UN-a za ljudska prava osvrnuo se na složenu sigurnosnu situaciju u kojoj su palestinski militanti sa Zapadne obale ubili 18 ljudi u Izraelu u seriji od četiri napada između marta i maja.

Još od druge intifade koja je počela prije više od dvije decenije, nije bilo tako puno žrtava u tako kratkom vremenskom periodu.

UN su se u svom kratkom izvještaju fokusirale na slučajeve u kojima se sumnja da je reakcija IDF-a bila srazmjerna opasnosti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime