Naslovnica Novo Članice OPEC-a povećat će proizvodnju nafte

Članice OPEC-a povećat će proizvodnju nafte

Članice OPEC-a povećat će proizvodnju nafte
Članice OPEC-a povećat će proizvodnju nafte

Organizacija proizvođača i izvoznika nafte (OPEC) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, povećat će dnevnu proizvodnju za 648.000 barela tokom jula i augusta, što će donijeti olakšanje tržištu i globalnoj privredi nakon poskupljenja energenata i rasta inflacije.

Bidenova administracija pozdravila je važnu odluku OPEC-a te su istakli važnu ulogu Saudijske Arabije kao najvećeg proizvođača unutar organizacije.

“Ova najava ubrzava kraj trenutnog aranžmana koji je na snazi od jula prošle godine i donosi mjesečno povećanje proizvodnje koje je ranije planirano da se dogodi u septembru”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Iako je Saudijska Arabija ranije odbacila zahtjeve SAD-a za povećanje proizvodnje iznad već ranije utvrđene kvote, posljednja dešavanja i globalna kriza te zabrinutost da bi visoke cijene mogle dovesti svijet u recesiju, natjerale su Saudijsku Arabiju na promjenu politike.

Bivši savjetnik za energetiku nekadašnjeg predsjednika SAD-a Georgea Busha Robert McNally izjavio je kako je potez OPEC-a važan simbolički gest.

Nakon objave OPEC-a, cijene nafte tipa Brent blago su porasle za 0,5% na 116,94 dolara po barelu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime