Naslovnica Koronavirus CNN: Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem niko ne...

CNN: Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem niko ne govori

CNN: Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem niko ne govori
CNN: Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem niko ne govori

Prema procjeni CNN-a, zatvaranje (lockdown) u Kini je najveći zanemareni rizik po globalnu ekonomiju. Skoro 400 miliona ljudi u 45 gradova su pod potpunim ili djelomičnim lockdownom, a što je posljedica politike “nula zaraženih” koronavirusom.

Prema finansijskoj kompaniji Nomura Holdings, oni čine 40% ili 7,2 milijardi dolara BDP-a Kine. Analitičari upozoravaju na ekonomske posljedice restriktivnih epidemioloških mjera smatrajući da im kompanije odgovarajuće ne pristupaju.

“Globalna tržišta možda potcjenjuju uticaj, zato što je mnogo pažnje posvećeno rusko-ukrajinskom sukobu i zato što Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država podiže kamatne stope”, napisao je u posljednjem izvještaju Lu Ting iz Nomura Holdingsa.

Najrestriktivnije mjere su u Šangaju – gradu u kojem živi 25 miliona ljudi, gradu velike proizvodnje i velikog izvoza. Šangajska luka, u kojoj je prošle godine ostvareno 20% od ukupnog kineskog transporta robe, trenutno nije u funkciji. U kontejnerima se nalazi i hrana za cijeli svijet, koja, prema navodima CNN-a, propada, jer u funkciji nisu sistemi za hlađenje.

Roba u ovoj luci se u prosjeku zadržava osam dana prije isporuke, što je duže za 75% u odnosu na vrijeme prije početka zatvaranja. Svi kargo letovi u i iz Šangaja su otkazani, a 90% kamiona za izvoz i uvoz se ne koriste. U Šangaju se ostvaruje 6% od ukupnog kineskog izvoza, a postojećim epidemiološkim mjerama je pogođen lanac opskrbe.

Kompanije, koje rade za Sony i Apple, su obustavile proizvodnju. Među takvim kompanijama je i Quanta koja proizvodi MacBook. Agencija Reuters je objavila da je kompanija Tesla proizvela 50.000 automobila manje.

Michael Hirson iz konsultantske kompanije Eurasia Group očekuje da će se u narednih pola godine dešavati ekonomski i društveni poremećaji zbog restriktivnih epidemioloških mjera u najmnogoljudnijoj državi svijeta, prenosi CNN.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime