Naslovnica Koronavirus CNN: Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem niko ne...

CNN: Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem niko ne govori

0
CNN: Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem niko ne govori
CNN: Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem niko ne govori

Prema procjeni CNN-a, zatvaranje (lockdown) u Kini je najveći zanemareni rizik po globalnu ekonomiju. Skoro 400 miliona ljudi u 45 gradova su pod potpunim ili djelomičnim lockdownom, a što je posljedica politike “nula zaraženih” koronavirusom.

Prema finansijskoj kompaniji Nomura Holdings, oni čine 40% ili 7,2 milijardi dolara BDP-a Kine. Analitičari upozoravaju na ekonomske posljedice restriktivnih epidemioloških mjera smatrajući da im kompanije odgovarajuće ne pristupaju.

“Globalna tržišta možda potcjenjuju uticaj, zato što je mnogo pažnje posvećeno rusko-ukrajinskom sukobu i zato što Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država podiže kamatne stope”, napisao je u posljednjem izvještaju Lu Ting iz Nomura Holdingsa.

Najrestriktivnije mjere su u Šangaju – gradu u kojem živi 25 miliona ljudi, gradu velike proizvodnje i velikog izvoza. Šangajska luka, u kojoj je prošle godine ostvareno 20% od ukupnog kineskog transporta robe, trenutno nije u funkciji. U kontejnerima se nalazi i hrana za cijeli svijet, koja, prema navodima CNN-a, propada, jer u funkciji nisu sistemi za hlađenje.

Roba u ovoj luci se u prosjeku zadržava osam dana prije isporuke, što je duže za 75% u odnosu na vrijeme prije početka zatvaranja. Svi kargo letovi u i iz Šangaja su otkazani, a 90% kamiona za izvoz i uvoz se ne koriste. U Šangaju se ostvaruje 6% od ukupnog kineskog izvoza, a postojećim epidemiološkim mjerama je pogođen lanac opskrbe.

Kompanije, koje rade za Sony i Apple, su obustavile proizvodnju. Među takvim kompanijama je i Quanta koja proizvodi MacBook. Agencija Reuters je objavila da je kompanija Tesla proizvela 50.000 automobila manje.

Michael Hirson iz konsultantske kompanije Eurasia Group očekuje da će se u narednih pola godine dešavati ekonomski i društveni poremećaji zbog restriktivnih epidemioloških mjera u najmnogoljudnijoj državi svijeta, prenosi CNN.

Prethodni članakStanovnici Luganska pozvani na hitnu evakuaciju
Naredni članakŠpanska policija zaplijenila 2,9 tona kokaina vrijednog 72 miliona eura

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime