Naslovnica Novo Guterres: Čovječanstvo je na rubu nuklearnog uništenja

Guterres: Čovječanstvo je na rubu nuklearnog uništenja

Guterres: Čovječanstvo je na rubu nuklearnog uništenja
Guterres: Čovječanstvo je na rubu nuklearnog uništenja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN-a) Antonio Guterres upozorio je da bi nesporazum mogao izazvati nuklearno uništenje, nakon što su SAD, Velika Britanija i Francuska pozvale Rusiju da zaustavi “svoju opasnu nuklearnu retoriku i ponašanje”.

Na otvaranju ključne konferencije Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) u New Yorku, Guterres je upozorio da se svijet suočava s “nuklearnom opasnošću koja nije viđena od vrhunca Hladnog rata”.Pozivajući se na rat Rusije sa Ukrajinom te tenzije na Korejskom poluostrvu i na Bliskom istoku, Guterres je rekao da strahuje da bi krize “sa nuklearnim prizvukom” mogle eskalirati.

“Danas je čovječanstvo samo jedan nesporazum, jedna pogrešna procjena, udaljeno od nuklearnog uništenja”, rekao je Guterres na 10. konferenciji NPT-a, međunarodnog ugovora koji je stupio na snagu 1970. godine s ciljem da spriječi širenje nuklearnog oružja.


“Do sada smo imali izuzetnu sreću, ali sreća nije strategija. Niti je štit od geopolitičkih tenzija koje mogu da prerastu u nuklearni sukob”, dodao je, pozivajući nacije da “stave čovječanstvo na novi put prema svijetu bez nuklearnog oružja”.

Sastanak koji je održan u sjedištu UN-a odgođen je nekoliko puta od 2020. godine zbog pandemije koronavirusa.

Guterres je rekao da je konferencija bila “šansa da se ojača” sporazum i “prilagodi zabrinjavajućem svijetu oko nas”.

“Uklanjanje nuklearnog oružja je jedina garancija da se ono nikada neće koristiti”, rekao je generalni sekretar.

Dodao je i da će posjetiti Hirošimu na godišnjicu američkog atomskog bombardiranja tog japanskog grada 6. augusta.Guterres je istakao da je širom svijeta do sada skladišteno 13.000 komada nuklearnog oružja. U januaru ove godine, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska, su obećale da će spriječiti dalje širenje nuklearnog oružja.

Učesnicima konferencije se obratio i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao da ne treba započinjati nuklearni rat jer u njemu ne može biti pobjednika.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime