Naslovnica Vijesti BiH Da li je pomoć Vlade FBiH dovoljna da pokrije troškove obrtnika

Da li je pomoć Vlade FBiH dovoljna da pokrije troškove obrtnika

Da li je pomoć Vlade FBiH dovoljna da pokrije troškove obrtnika
Da li je pomoć Vlade FBiH dovoljna da pokrije troškove obrtnika

Iz budžeta Federacije BiH je u januaru 2022. godine isplaćeno 60 miliona KM za ukupno 24.766 poduzetnika u FBiH kao pomoć obrtima i drugim samostalnim djelatnostima u uslovima pandemije.

Cilj dodjele ove finansijske pomoći je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Ljubo Marić iz Ljubuškog, vlasnik “Bravarske radnje Marić” i Dževad Mehić iz Cazina su obrtnici koji su dobili finansijski poticaj od Vlade FBiH.

S obzirom da smo u novu godinu ušli sa brojnim poskupljenjima što uslovljava i povećanje troškova, Marić kaže da dobijeni iznos ne može pokriti sve troškove.

“Bolje išta nego ništa. Finansijska pomoć koju smo dobili nije dovoljno velika da pokrije sve troškove koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, ali u ovakvom vremenu sve dobro dođe”, rekao je Marić.

Marićeva radnja se nalazi u kategoriji koja se bavi aluminijskom stolarijom i bravarijom.

Način na koji će dobitnici sredstava iskoristiti dobijeni iznos nije uvjetovan, te svaki od njih može odlučiti kako i na koji način će raspodijeliti finansijska sredstva.

Pravo na dodjelu finansijske pomoći po ovoj uredbi ostvarili su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti koji uredno izmiruju svoje obaveze. Ovakav vid dodjele pomoći proveden je elektronskim putem i bez dostavljanja dokumenata, a na osnovu službenih evidencija.

Dževad Mehić smatra da će uspjeti da pokrije dio troškova koje je izvazvala pandemija.

“Pomogne malo, a koliko ne mogu sa preciznošću reći. Dio troškova pokrije. Tokom pandemije je poslovanje oslabilo i do 60%, pa su troškovi veliki”, kaže Mehić.

Poslovanje nije vraćeno na puni kapacitet kao što je to bilo prije koronavirusa, a prema Mehićevim riječima, sada je na nekih 70%.

Mehić je u Cazinu vlasnik obrta za proizvodnju plastične i aluminijske stolarije “Džaja-plast”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime