Naslovnica Novo Danas (19.09.2022) sahrana kraljice Elizabete II

Danas (19.09.2022) sahrana kraljice Elizabete II

Danas (19.09.2022) sahrana kraljice Elizabete II
Danas (19.09.2022) sahrana kraljice Elizabete II

U Londonu će danas biti održana sahrana kraljice Elizabete II. Ona će ostati upisana u historiji kao monarhinja koja je bila na britanskom tronu čak 70 godina.

Elizabeta II je preminula 8. septembra, a nakon što je kovčeg putovao po Britaniji, a zatim nekoliko dana bilo izložen kako bi svi Britanci mogli odati počat, danas će biti spuštena pod zemlju.Nakon smrti Elizabete II, nju je na tronu naslijedio njen sin princ Charles koji je zvanično postao kralj Charles III.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković će predstavljati BiH se na sahrani Elizabete II među stotinama svjetskih zvaničnika i šefova država. Američki predsjednik Joe Biden, car Japana Naruhito i francuski predsjednik Emmanuel Macron su među 2.000 gostiju koji prisustvuju ovom historijskom događaju.

Britanski zvaničnici su već najavili da će današnji događaj biti sigurnosna operacija kakva se ne pamti. Sahranu će uživo prenositi BHT1 od 11:20 sati.

Sahrana počinje u 10:35 sati kada će kovčeg biti podignut sa katafalke, platforma na kojem već danima stoji. Ponijet će ga pripadnici Prvog bataljona gernadierske garde i prenijeti iz Westminstera do državne topovske kočije Kraljevske mornarice.

Kočija će u 10:44 krenuti na kratko putovanje od Westminstera do New Palace Yard gdje će se održati pogrebna služba. Uz rutu će biti postrojeni pripadnici Kraljevske mornarice i Kraljevski marinci. Za kovčegom će hodati kralj Charles III i pripadnici kraljevske porodice.

U 11 sati će započeti služba koju će voditi dekan Westminstera, a nadbiskup Cantenburya će održati propovijed. Pred kraj bogoslužja oko 11:55 oglasiti će se posljednja objava te će uslijediti dvominutna šutnja.

Svjetski lideri, političari, javne osobe i evropske kraljevske obitelji, kao i više od 500 uglednika iz cijelog svijeta, bit će na službi, kojoj će prisustvovati do 2000 ljudi.

Nakon službe koja će trajati otprilike sat, kovčeg će biti ispraćen od Westminsterske opatije do Wellington Archa, kralj Charles III će sa dijelom porodice ići pješice dok će kraljica supruga Camila i drugi ići u automobilu.

Ruta, uz koju će biti postrojene oružane snage, proći će pokraj Trga Parlamenta i ići u Whitehall, ulicu koja presijeca londonski vladin okrug.

Zatim će proći kraj Kenotafa, mjesta održavanja godišnje Nacionalne službe sjećanja, kojoj je kraljica većinu godina osobno prisustvovala, te Downing Streeta.

Povorka će proći kroz Paradu konjičke garde, mjesto za godišnju ceremoniju Trooping the Color koja se održava povodom obilježavanja monarhova službenog rođendana. Ovdje će Kings Life Guard kraljevski pozdraviti kovčeg dok bude prolazio.

Povorka će proći pored kraljevskih rezidencija Clarence House i St James Palace.

Dok kovčeg bude prolazio kraj Memorijala kraljice Viktorije, Kraljevska garde će izaći u predvorje i uputiti kraljevski pozdrav.

Oko jedan sat poslije podne, povorka će doći do Wellington Arch-a, gdje će iz državne topovske kočije biti prebačena u državna mrtvačka kola za putovanje u Windsor.

Kraljevski kovčeg će zatim biti prevežen oko 40 kilometara zapadno od Londona u dvorac Windsor, u kojem je kraljica živjela posljednje dvije godine svoga života.

Nakon što stigne u Windsor oko tri sata poslijepodne, kraljevska mrtvačka kola će krenuti duž The Long Walk, slikovite avenije koja vodi do dvorca gdje će na hiljade ljudi čekati da se po posljednji put oproste od kraljice.

Kralj i ostali članovi kraljevske obitelji pridružit će se pješačkoj povorci dok bude prolazila kroz četverougao dvorca oko 15:40. Kraljevske trupe, Kraljevsko konjsko topništvo pucat će s istočnog travnjaka kroz kraljevski kortež.

Kraljevski kovčeg će dočekati počasna straža formirana od strane pripadnika Prvog Bataljona Grenadirske Garde. Vojnici iz Kućne konjaničke pukovnije postrojiti će se uz stepenice dok nositelji budu nosili kovčeg.

Intimnija obredna služba održat će se u kapeli sv. Jurja oko 16 sati, pod vodstvom dekana Windsora. Tamo će se okupiti kraljevska obitelj zajedno sa kongregacijom koju čine članovi kraljevskog kućanstva, bivši i sadašnji, kao i lično osoblje koje je radilo na privatnim imanjima.

Služba će zaključiti javne događaje vezane za sahranu, međutim, privatni pokop za porodicu bit će održan kasnije navečer.

Kraljica će biti pokopana sa svojim pokojnim suprugom, princem Philipom, u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI..

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime