Naslovnica Vijesti Svijet Danas je Međunarodni dan žena

Danas je Međunarodni dan žena

0
Danas je Međunarodni dan žena
Danas je Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena je zasluga žena u borbi za radnička prava i jednakost u društvu. Komercijalizacijom je zaboravljeno na suštinu ovog dana.

Borba žena za humaniji status u društvu je počela 8. marta 1857. godine u New Yorku, kada su radnice tekstilne industrije protestovale tražeći bolje uslove rada. Nakon toga su žene u ostatku svijeta sve više bivale istrajnije u svojoj borbi.

Jedna od najistaknutijih u toj borbi je bila njemačka teoretičarka, marksistkinja Clara Zetkin. Na njen prijedlog je 1910. u Kopenhagenu organizovana prva međunarodna konferencija nazvana Međunarodni dan žena. Zetkin, kao i većina drugih aktivistica za prava žena, bile su posvećene prvenstveno poboljšanju ekonomskog i političkog položaja ove populacije.

Njihova predanost za posljedicu je imala da žene budu jednakije, ali ne i potpuno jednake. Postojeći ekonomski i politički sistem je potrebno mijenjati kako bi se to i postiglo.

Promjene su zanemarene i zbog komercijalizacije Međunarodnog dana žena.

Da li su se radnice u New Yorku u drugoj polovini 19. vijeka žrtvovale da bi u trećoj deceniji 21. vijeka dobile ružu, buket, parfem ili da bi imale istinski bolji život? Pandemija koronavirusa je dodatno otežala ženama, tj. dodatno je produbila nejednakost.

Ovim putem svim ženama čestitamo 8. mart, Međunarodni dan žena.

Prethodni članakTreba li djecu štititi od poslova u kući?
Naredni članakCIA: Putin je ljut, nije zauzeo Kijev u dva dana kako je planirao

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime