Naslovnica Vijesti Naučna studija pokazala da struje u Atlantskom okeanu ukazuju da dolaze velike...

Naučna studija pokazala da struje u Atlantskom okeanu ukazuju da dolaze velike vremenske promjene

vremenske promjene
Gulf Stream and Atlantic ocean currents. Satellite-based graphic showing ocean currents (swirling coloured lines) on a partial Earth globe centred on the northern Atlantic. The colours indicate ocean temperatures,ranging from the warm tropics (red) to cooler water (green) in more temperate latitudes. Ocean currents seen here include the Gulf Stream at upper left,and the warmer equatorial currents

S obzirom na to da se atmosfera zagrijava zbog porasta emisije stakleničkih gasova, ispod površine okeana zadržava se više toplote i potencijalni kolaps sistema mogao bi imati ozbiljne posljedice za vremenske sisteme u svijetu, te bi se ubrzo mogle dogoditi neviđene vremenske promjene.

Sistem struja Atlantskog okeana, motor klime na sjevernoj hemisferi, mogao bi oslabiti do te mjere da bi uskoro mogle doći velike globalne vremenske promjene, pokazala je naučna studija.

Sjevernoatlantska meridijalna cirkulacija (AMOC) veliki je sistem okeanskih struja, uključujući Golfsku struju koja prenosi toplu vodu iz tropskih krajeva prema sjeveru Atlantika, javlja Hina.

S obzirom na to da se atmosfera zagrijava zbog porasta emisije stakleničkih gasova, ispod površine okeana zadržava se više toplote i potencijalni kolaps sistema mogao bi imati ozbiljne posljedice za vremenske sisteme u svijetu.

KRUCIJALNA RAZLIKA

Klimatski modeli su pokazali da je AMOC najslabiji u više od 1.000 godina. Međutim, nije poznato je li došlo do slabljenja zbog promjene u cirkulaciji ili zbog manjka stabilnosti.

Studija, objavljena u časopisu Nature Climate Change, pokazuje da se radi o krucijalnoj razlici.

“Gubitak dinamičke stabilnosti ukazivao bi da se AMOC približio kritičnom pragu iza kojeg bi moglo doći do značajnog i u praksi vjerovatno nepovratnog prelaza u slabiji mod rada”, rekao je autor studije Miklas Boers s Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime.

Analizirajući modele temperature i saliniteta površine Atlantskog okeana, studija kaže da bi se slabljenje AMOC-a u prošlom stoljeću moglo povezati s gubitkom stabilnosti.

“PRIBLIŽAVAMO SE KRITIČNOM PRAGU”

“Rezultati podupiru procjenu da opadanje AMOC-a nije samo fluktuacija ili linearni odgovor na rastuće temperature, nego vjerovatno znači približavanje kritičnog praga iza kojeg bi se sistem cirkulacije mogao urušiti”, rekao je Boers.

Kad bi se AMOC srušio, pojačalo bi se hlađenje sjeverne hemisfere, podigao bi se nivo Atlantskog okeana, povećale ukupne padavine iznad Evrope i Sjeverne Amerike i došlo bi do pomicanja monsuna na Južnu Ameriku i Afriku, objavila je britanska meteorološka služba Met Office.

Drugi klimatski modeli predviđaju da će AMOC oslabiti tokom nadolazećeg stoljeća, ali da nije izvjestan kolaps prije 2100. godine.

Fokus

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime