Naslovnica Novo Dritan Abazović podržao Otvoreni Balkan

Dritan Abazović podržao Otvoreni Balkan

Dritan Abazović podržao Otvoreni Balkan
Dritan Abazović podržao Otvoreni Balkan

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da se zalaže za regionalnu inicijativu koju, između ostalog, zovu i Otvoreni Balkan.

Crna Gora je baš kao i Kosovo ranije odbila učestvovati u ovoj inicijativi, međutim novi premijer je nagovijestio u kojem smjeru bi mogla ići ekonomska i trgovačka politika nove Vlade Crne Gore.

Abazović je za prištinsku televiziju Klan Kosova rekao da je Otvoreni Balkan osmišljen tako da obuhvati šest zemalja Zapadnog Balkana, a ocijenio je da bi Kosovo imalo najveću korist od učešća, dajući im tako podršku za prihvatanje inicijative.

“Otvoreni Balkan je napravljen za šest država, nije pravljen za pet i po država ili tri i po države, već za šest država. Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju državu. Moje mišljenje, možda griješim, jeste da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u bilo kojoj regionalnoj inicijativi”, rekao je Abazović.

Inače, ni Bosna i Hercegovina nije još uvijek iskazala jasan i ujednačen stav o ovom savezu s obzirom na to da još uvijek nije postignut konsenzus među liderima. Nakon što se inicijativa pojavila i nakon što ju je podržala i međunarodna zajednica, u bh. političkom vrhu postoji određena doza skepticizma prema ovoj ideji, međutim mnogi smatraju da bi od Otvorenog Balkana imali značajne koristi.

Otvoreni Balkan inicira predsjednik Srbije

Neki od razloga za neulazak u ovakav ekonomski savez koji smo mogli čuti u BiH i regionu je i taj da Otvoreni Balkan inicira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi stvorio “Veliku Srbiju”. Ovo jer Abazović odbacio kao besmislice navodeći da u projektu učestvuje i Albanija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime