Naslovnica Novo EU planira hitnu akciju za zaustavljanje rasta cijena energije

EU planira hitnu akciju za zaustavljanje rasta cijena energije

EU planira hitnu akciju za zaustavljanje rasta cijena energije
EU planira hitnu akciju za zaustavljanje rasta cijena energije

Evropska unija sprema se poduzeti hitne mjere kako bi reformisala tržište električne energije i uhvatila se u koštac s cijenama energije koje su skočile nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Ministri energije zemalja Evropske unije održati će devetog septembra u Briselu hitan sastanak kako bi razgovarali o mjerama za kontrolisanje rasta cijena električne energije.

Visoke cijene plina praćene su poremećajima u nuklearnom i hidroelektričnom sektoru usred toplinskog vala za kojeg su krive klimatske promjene, prijeteći velikim računima kompanijama ali i domaćinstvima

“Strmoglavo rastuće cijene električne energije sada razotkrivaju ograničenja našeg trenutnog dizajna tržišta električne energije. Razvijen je za drugačije okolnosti. Zato sada radimo na hitnoj intervenciji i strukturalnoj reformi tržišta električne energije”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na forumu na Bledu u Sloveniji.

Također, njemački kancelar Olaf Scholz je na novinarskoj konferenciji nakon razgovora sa premijerom Češke Petrom Fialom kazao da se slažu da je potrebno poduzeti brze mjere za reformu tržišta.

Češka Republika predsjedava Evropskom unijom, a češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela najavio je hitne razgovore za sljedeći sedmicu

Evropska komisija tek treba objaviti detaljan plan za reformu tržišta, ali neke države članice zalažu se za privremeno ograničenje veleprodajnih cijena plina. Dužnosnici EU također razmatraju mjere za odvajanje određivanja cijene električne energije od cijene plina i uzimanje u obzir drugih izvora energije.

Neke države članice pokrenule su vlastite mjere za smanjivanje cijena, ali u Briselu vjeruju da će zajednička akcija članica biti efikasnije sredstvo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime