Naslovnica Sport Nogomet FIFA donijela odluku o stranim fudbalerima u Rusiji i Ukrajini

FIFA donijela odluku o stranim fudbalerima u Rusiji i Ukrajini

FIFA izbacila Rusiju iz baraža, Poljska ide direktno u finale grupe B
FIFA izbacila Rusiju iz baraža, Poljska ide direktno u finale grupe B

Svjetska fudbalska krovna kuća, FIFA, odlučila je da svi strani fudbaleri i treneri u Rusiji i Ukrajini mogu jednostrano raskinuti svoje ugovore i zaigrati u nekom drugom klubu do kraja sezone, stoji na stranici ove organizacije.

FIFA u svom saopštenju dala mogućnost igračima i trenerima da se dogovore s ruskim klubovima do 10. marta, a nakon tog datuma stranci mogu, ako žele, tražiti jednostrani raskid ugovora, te automatski postaju slobodni do kraja ove sezone, prenijeli su evropski mediji.

Kako pomenuti igrači ne bi bili bez kluba odnosno kako bi im se omogućilo da negdje igraju do kraja sezone, FIFA je otvarila prijelazni rok za igrače s ratnih područja koji će za svoje nove klubove moći potpisati do 7. aprila.

Jedan klub moći će potpisati maksimalno dva fudbalera koji raskinu ugovore u Rusiji i Ukrajini.

Osim toga, maloljetne igrače koji bježe iz Ukrajine, FIFA će tretirati kao “maloljetne izbjeglice”, čime će pristupiti međunarodnom tržištu transfera koje je inače zatvoreno za mlađe od 18 godina.

FIFA, koja je ranije suspendovala Rusiju i sve njene klubove iz takmičenja, ponovila je “osudu ruske agresije na Ukrajinu” i pozvala “na brzi prekid neprijateljstava”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime