Naslovnica Novo Glavni britanski obavještajac: Stanovnici Rusije počinju shvatati da je Putin pogriješio

Glavni britanski obavještajac: Stanovnici Rusije počinju shvatati da je Putin pogriješio

Glavni britanski obavještajac: Stanovnici Rusije počinju shvatati da je Putin pogriješio

Šef britanske obavještajne službe Jeremy Fleming kazao je kako Rusi imaju velike troškove zbog invazije na Ukrajinu, a navodi i da rusko stanovništvo počinje shvatati situaciju u kojoj se država nalazi.

On je govorio na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi u Londonu prilikom čega je rekao da Rusiji ponestaje oružja za rat protiv Ukrajine te da su troškovi u smislu izgubljenih vojnika i opreme ogromni. Smatra da su odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina “manjkave” nakon neuspjeha u osvajanju Kijeva u prvim danima rata i neuspjeha u ostvarivanju napretka na istoku

“To je strategija visokih uloga koja dovodi do strateških pogrešaka”, izjavio je Fleming i dodao: “Poništava se ono što dobiju. Ruski troškovi u ljudima i opremi su nevjerojatni. Mi znamo, a znaju i ruski zapovjednici na terenu, da su im zalihe i streljivo pri kraju.”

Ruske snage su iscrpljene, a o očajnoj situaciji govori i korištenje zarobljenika kao pojačanja te mobilizacija desetaka hiljada neiskusnih vojnika.

“I rusko stanovništvo je počelo shvatati, vide da je Putin loše procijenio situaciju. Bježe od regrutiranja, znaju da će im pristup modernim tehnologijama biti drastično ograničen. Osjećaju razmjere užasne ljudske cijene Putinovog rata”, izjavio je Fleming.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime