Naslovnica Vijesti BiH Građani nemaju razloga da panično mijenjaju marke u druge valute

Građani nemaju razloga da panično mijenjaju marke u druge valute

0
Građani nemaju razloga da panično mijenjaju marke u druge valute
Građani nemaju razloga da panično mijenjaju marke u druge valute

Građani Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme masovno su počeli mijenjati novac koji imaju, marke u druge valute.

Najčešće, građani mijenjaju marke u eure, a zatim u američke dolare i u švicarske franke.

“Potražnja za eurima posebno je povećana u proteklom periodu i desi se povremeno da u mjenjačnicama nemamo dovoljne količine određene valute, ali onda zamolimo kupca da dođe za nekoliko sati ili sutradan”, kazala nam je Uštović.

Smatra ona kako građani nemaju razloga da tako masovno mijenjaju svoj novac, osim u slučaju da putuju ili žele da trguju stranim valutama. Potvrdila je i kako se provizija za kupovinu stranih valuta ne mijenja, najveća je jedan posto i toga se sve mjenjačnice moraju pridržavati.

Da građani nemaju razloga za panične kupovine stranih valuta kazao je i Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH.

“Razumijem strah građana koji su preživjeli rat i sada smatraju da im je bolje da imaju novac kod sebe, ali nema nikakvog razloga zašto bi mijenjali marke u eure ili obrnuto. Veliki broj građana je dizao novac i sa računa koji imaju i iz dozvoljenog minusa. Nikakvog stvarnog razloga za to nema, osim što se širi panika među građanima”, kaže Kutle.

Građanima koji bespotrebno mijenjaju novac Kutle je poručio kako nema potrebe da to rade jer se samo mogu dovesti u veći problem.

“Nema potrebe niti da mijenjaju novac niti da dižu neke veće iznose, pa da gotovinu drže u kući. Time samo mogu doći u situaciju da ih neko opljačka”, poručio je Kutle.

Prethodni članakSAD će Ukrajini isporučiti 100 “dronova ubica”
Naredni članakRusi uništili pozorište u Mariupolju u kojem se nalazilo 1.200 ljudi

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime