Naslovnica Novo Šanse za prekoračenje zabrinjavajuće granice globalnog zagrijavanja sada su “pola-pola”

Šanse za prekoračenje zabrinjavajuće granice globalnog zagrijavanja sada su “pola-pola”

0
Šanse za prekoračenje zabrinjavajuće granice globalnog zagrijavanja sada su
Šanse za prekoračenje zabrinjavajuće granice globalnog zagrijavanja sada su "pola-pola"

Vjerovatnoća prelaska ključnog praga globalnog zagrijavanja u narednih nekoliko godina značajno je porasla, pokazuje najnovija analiza britanskih stručnjaka.

Istraživači britanskog Met Officea, nacionalne meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva, kažu da su sada “pedeset-pedeset” šanse da će se svijet zagrijati za više od 1,5 stepen celzija u narednih pet godina.

Takav porast temperatura bi bio privremen, ali istraživači su zabrinuti zbog ukupnog rasta temperatura. Navode kako je gotovo sigurno da ćemo u periodu od 2022. do 2026. godine zabilježiti rekordno najtopliju godinu.

Kako su se nivoi zagrijavajućih plinova u atmosferi brzo povećavali u posljednje tri decenije, globalne temperature su odgovorile brzim porastom.

Tako je 2015. godine prosječna temperatura u svijetu prvi put otišla za 1 stepen celzija iznad predindustrijskih nivoa, koji se općenito smatraju temperaturama zabilježenim sredinom 19. stoljeća.

To je bila i godina kada su politički lideri svijeta potpisali Pariski sporazum o klimi, koji je obavezao svijet da zadrži rast globalnih temperatura znatno ispod 2 stepena, a ulažući napore da ih zadrži ispod 1,5 stepen celzija. Na COP26 u Glasgowu prošlog novembra, vlade su ponovile svoju posvećenost održavanju “1,5 stepen celzija na životu”.

U proteklih sedam godina globalne temperature su se držale na ili oko te oznake od 1 stepena, pri čemu su 2016. i 2020. u suštini najtoplije godine.

Naučnici kažu da sa zagrijavanjem od oko 1 stepen svijet već doživljava značajne posljedice poput velikih požara koji su viđeni u Sjevernoj Americi prošle godine ili toplotnih talasa koji trenutno pogađaju Indiju i Pakistan, piše BBC.

Ovo ažuriranje Svjetske meteorološke organizacije (WMO), koje je sprovela UK Met Office, kaže da šanse da privremeno pređu 1,5 stepen u jednoj od narednih pet godina nikada nisu bile veće.

Studija sugerira da će temperature između 2022. i 2026. biti između 1,1 stepen i 1,7 stepeni više od predindustrijskih nivoa.

Istraživači iz Met Officea predviđaju da je za bilo koju godinu u tom periodu vjerovatnoća prolaska nivoa od 1,5 stepen oko 48%, ili blizu 50:50.

Prema studiji, arktički region će vjerovatno osjetiti veći utjecaj zagrijavanja u narednih pet godina u poređenju sa ostatkom svijeta. Istraživači kažu da će razlika u temperaturama od dugogodišnjeg prosjeka biti tri puta veća na ovim područjima.

Istraživači također vjeruju da će jedna od narednih godina vjerovatno oboriti rekorde za najtopliju godinu iz 2016. i 2020. godine. To će se dogoditi, najvjerovatnije u godini El Nina. To je prirodni, meteorološki fenomen povezan s neuobičajenim zagrijavanjem površinskih voda istočnog Tihog oceana koji može utjecati na vremenske prilike u cijelom svijetu.

“Godina u kojoj privremeno pređemo 1,5 stepeni vjerovatno će biti godina El Ninja. To je na vrhu klimatskih promjena, nešto poput pomicanja na vrhu trenda, ako želite, a sljedeća rekordna godina će vjerovatno biti godina El Nina, kao što je bila 2016”, rekao je dr Hermanson iz Met Officea.

Prethodni članakUN: Svijet će gladovati ako se ne otvore ukrajinske luke
Naredni članakKraljica Elizabeta II prvi put nakon 59 godina neće otvoriti zasjedanje britanskog parlamenta

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime