Naslovnica Novo Šanse za prekoračenje zabrinjavajuće granice globalnog zagrijavanja sada su “pola-pola”

Šanse za prekoračenje zabrinjavajuće granice globalnog zagrijavanja sada su “pola-pola”

Šanse za prekoračenje zabrinjavajuće granice globalnog zagrijavanja sada su
Šanse za prekoračenje zabrinjavajuće granice globalnog zagrijavanja sada su "pola-pola"

Vjerovatnoća prelaska ključnog praga globalnog zagrijavanja u narednih nekoliko godina značajno je porasla, pokazuje najnovija analiza britanskih stručnjaka.

Istraživači britanskog Met Officea, nacionalne meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva, kažu da su sada “pedeset-pedeset” šanse da će se svijet zagrijati za više od 1,5 stepen celzija u narednih pet godina.

Takav porast temperatura bi bio privremen, ali istraživači su zabrinuti zbog ukupnog rasta temperatura. Navode kako je gotovo sigurno da ćemo u periodu od 2022. do 2026. godine zabilježiti rekordno najtopliju godinu.

Kako su se nivoi zagrijavajućih plinova u atmosferi brzo povećavali u posljednje tri decenije, globalne temperature su odgovorile brzim porastom.

Tako je 2015. godine prosječna temperatura u svijetu prvi put otišla za 1 stepen celzija iznad predindustrijskih nivoa, koji se općenito smatraju temperaturama zabilježenim sredinom 19. stoljeća.

To je bila i godina kada su politički lideri svijeta potpisali Pariski sporazum o klimi, koji je obavezao svijet da zadrži rast globalnih temperatura znatno ispod 2 stepena, a ulažući napore da ih zadrži ispod 1,5 stepen celzija. Na COP26 u Glasgowu prošlog novembra, vlade su ponovile svoju posvećenost održavanju “1,5 stepen celzija na životu”.

U proteklih sedam godina globalne temperature su se držale na ili oko te oznake od 1 stepena, pri čemu su 2016. i 2020. u suštini najtoplije godine.

Naučnici kažu da sa zagrijavanjem od oko 1 stepen svijet već doživljava značajne posljedice poput velikih požara koji su viđeni u Sjevernoj Americi prošle godine ili toplotnih talasa koji trenutno pogađaju Indiju i Pakistan, piše BBC.

Ovo ažuriranje Svjetske meteorološke organizacije (WMO), koje je sprovela UK Met Office, kaže da šanse da privremeno pređu 1,5 stepen u jednoj od narednih pet godina nikada nisu bile veće.

Studija sugerira da će temperature između 2022. i 2026. biti između 1,1 stepen i 1,7 stepeni više od predindustrijskih nivoa.

Istraživači iz Met Officea predviđaju da je za bilo koju godinu u tom periodu vjerovatnoća prolaska nivoa od 1,5 stepen oko 48%, ili blizu 50:50.

Prema studiji, arktički region će vjerovatno osjetiti veći utjecaj zagrijavanja u narednih pet godina u poređenju sa ostatkom svijeta. Istraživači kažu da će razlika u temperaturama od dugogodišnjeg prosjeka biti tri puta veća na ovim područjima.

Istraživači također vjeruju da će jedna od narednih godina vjerovatno oboriti rekorde za najtopliju godinu iz 2016. i 2020. godine. To će se dogoditi, najvjerovatnije u godini El Nina. To je prirodni, meteorološki fenomen povezan s neuobičajenim zagrijavanjem površinskih voda istočnog Tihog oceana koji može utjecati na vremenske prilike u cijelom svijetu.

“Godina u kojoj privremeno pređemo 1,5 stepeni vjerovatno će biti godina El Ninja. To je na vrhu klimatskih promjena, nešto poput pomicanja na vrhu trenda, ako želite, a sljedeća rekordna godina će vjerovatno biti godina El Nina, kao što je bila 2016”, rekao je dr Hermanson iz Met Officea.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime