Naslovnica Koronavirus Hrvati se otimaju za kovid pasoš: Poznate i zemlje u koje mogu...

Hrvati se otimaju za kovid pasoš: Poznate i zemlje u koje mogu putovati

kovid pasoš

JUČER je kreno da se izdaje tzv. kovid pasoš, a odaziv je velik, kako je ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović potvrdio Indexu.

“Jučer je izdano 33.000 digitalnih covid-potvrda. Oko tri tisuće je izdano preko HZZO-a, a ostatak od 30.000 preko sustava e-građani. Odličan je odaziv. Zaista je puno ljudi odmah prvi dan htjelo imati te potvrde”, rekao je Božinović za Index.

Popis zemalja u koje bi hrvatski državljani mogli putovati uz kovid pasoš

Navodi kako je Hrvatska de facto prva krenula s izdavanjem i implementiranjem ovih potvrda.

“Zasad je sedam zemalja u EU implementiralo ove potvrde, to su Bugarska, Češka, Danska, Poljska, Njemačka, Grčka i Hrvatska. Uskoro se sprema na isto i Austrija i još neke zemlje u EU”, kazao nam je Božinović.

Pitali smo ga znači li to da će državljani Hrvatske koji imaju ove potvrde moći s njima putovati u navedene zemlje.

“Načelno da, trebali bi moći”, rekao nam je Božinović.

Djeca do 12 godina od jučer ne trebaju test za ulaz u Hrvatsku

A Hrvatska je, navodi, od jučer uvela i to da djeca do 12 godina mogu ući u Hrvatsku bez testiranja.

“To bi trebalo olakšati dolazak turistima u Hrvatsku. Pomaknuli smo dobnu granicu sa 7 na 12 godina. Djeca do te dobi ne trebaju se testirati za ulazak u Hrvatsku”, rekao nam je Božinović.

“Prvo krećemo s granicama, poslije odluke za ostalo” 

Pitali smo ga za što će sve građanima trebati ova digitalna covid-potvrda, hoće li trebati za ulazak na koncerte, manifestacije, svadbe i ostale događaje i mjesta.

“Vidjet ćemo još, krećemo prvo s granicama, poslije ćemo donijeti odluke za ostalo”, rekao nam je Božinović.

Do potvrde moguće i s jednom dozom

Podsjetimo kako je Božinović jučer kazao da je digitalni kovid pasoš moguće dobiti s jednom dozom cjepiva, ali i da nije siguran kamo državljani Hrvatske mogu putovati s takvom potvrdom.

“Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od tog cijepljenja, također mogu dobiti tu potvrdu”, izjavio je Božinović novinarima u saboru, dodavši da je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije po pitanju tog tehničkog rješenja.

“Što se tiče prelaska granice, ovisit će i o drugim zemljama, a u ovom trenutku najvažnija je poruka da svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili granične prelaze”, najavio je Božinović.

Istaknuo je kako je jasna poruka da će, kada god neka zemlja dobije potvrdu interoperabilnosti i počne izdavati potvrde, njezini građani moći doći u Hrvatsku, što nam je, naglasio je, kao turističkoj zemlji jako važno jer će se svi koji dobiju kovid pasoš minimalno zadržavati na granici.

“Cijeli sustav bi trebao 1. jula profunkcionirati za EU”

“Kada si prvi, onda si prvi. Cijeli sustav bi trebao 1. srpnja profunkcionirati za EU, a do tada će se voditi razgovori. Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza cjepiva, da to bude jedna doza od koje su prošla 22 dana, no suvereno je pravo države da odlučuje o svojim kriterijima”, rekao je Božinović.

Sam po sebi kovid pasoš, naveo je kako se QR kod može pokazati i na mobitelu, a papirnata varijanta je napravljena na razini EU tako da se, kaže, može presavinuti i da se na granici može pokazati samo dio s QR kodom.

“Svaka država može ove potvrde upotrijebiti i izvan konteksta ove upotrebe za prelazak granice”, rekao je Božinović.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime