Naslovnica Ekonomija Hrvatska namjerava zamrznuti cijene mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa

Hrvatska namjerava zamrznuti cijene mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa

Hrvatska namjerava zamrznuti cijene mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa
Hrvatska namjerava zamrznuti cijene mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa

Vlada Hrvatske namjerava ograničiti cijene mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa. Osim toga, kako bi se finansijski pomoglo građanima usljed inflacije, penzioneri će dobiti energetske dodatke te će niže mirovine biti nešto više.

Nezvanično, paket finansijske pomoći iznosit će 6,9 milijardi kuna, tj. više od milijardu KM. Bit će povećani i neoporezivi prihodi kako bi se održala potrošnja i ekonomska aktivnost.

Izgledno je da će poljoprivrednici dobiti jak finansijski podsticaj, a pomoć će dobiti i mala preduzeća. Privredni subjekti će se prilikom uručivanja pomoći kategorizirati prema potrošnji energenata.

Ranije se špekulisalo da će se javne ustanove izjednačiti s kućanstvima, ali je malo vjerovatno da će se to desiti. Ove ustanove bit će svrstane u poseban razred s malo višom tarifom od kućanstva, ali nižom nego što je sada, objavio je RTL.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je sinoć, 5. septembra, najavio da će se građanima pomoći paketom pomoći.

Hrvatska je u nizu država koje su odlučile da finansijski podrže građane usljed inflacije. Među posljednjim državama koje su odlučile to učiniti je i Njemačka koja će za tu namjenu osigurati 65 milijardi eura.

Vlasti u Bosni i Hercegovini u međuvremenu su zaokupljene same sobom, tj. predstojećim Općim izborima. Dosadašnje mjere protiv ekonomske krize bile su neznatne.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime