Naslovnica Ekonomija Inflacija u Nizozemskoj premašila deset posto prvi put u 47 godina

Inflacija u Nizozemskoj premašila deset posto prvi put u 47 godina

Inflacija u Nizozemskoj premašila deset posto prvi put u 47 godina
Inflacija u Nizozemskoj premašila deset posto prvi put u 47 godina

Državna statistička agencija Nizozemske saopćila je kako je inflacija u ovoj državi prošlog mjeseca skočila iznad 10% prvi put nakon 1975. godine, piše Euronews.

Kako se navodi, cijene energenata i stanova uglavnom su dovele do rasta inflacije u ovoj državi.

“Cijene su u julu bile više za 10,3% u odnosu na prethodnu godinu. Inflacija u junu iznosila je 8,6%. Cijene energije u Nizozemskoj bile su 108% skuplje u julu nego u istom mjesecu 2021. godine. Najamnine su u julu 2022. godine bile za 3% veće nego prošle godine”, navodi se.

Također, u statističkom biltenu su se osvrnuli i na cijene benzina, ali i hrane.

“Cijene hrane su također porasle u Nizozemskoj. Hrana je za 12,3% skuplja sada nego u istom mjesecu prošle godine”. U međuvremenu, cijena benzina pala je s 2,35% u junu na 2,21% po litri u julu. Cijene dizela u julu iznosile su 2,07% u odnosu na 2,14% u junu”, saopćila je nizozemska agencija.

Općenito, inflacija u eurozoni u julu je dostigla 8,9% što predstavlja i najviši nivo svih vremena, a cijene energenata porasle su za više od 39% u odnosu na prethodnu godinu.

Estonija, Litvanija i Latvija predstavljaju zemlje s najvećom inflacijom u eurozoni prije svega zbog velikog oslanjanja na uvoz energenata. Kada je riječ o ostalim državama Evropske unije, prema Eurostatu ukupno 10 država koje koriste euro kao valutu imale su dvocifrene procente inflacije.

Te države su Belgija, Estonija, Grčka, Španija, Kipar, Latvija, Litvanija, Nizozemska, Slovenija i Slovačka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime