Naslovnica Ekonomija Vrijednost funte u odnosu na dolar najniža još od 1985

Vrijednost funte u odnosu na dolar najniža još od 1985

Vrijednost funte u odnosu na dolar najniža još od 1985
Vrijednost funte u odnosu na dolar najniža još od 1985

Vrijednost funte u odnosu na dolar najniža je od 1985. godine – jedna funta iznosi 1,15 dolara. Ovo je posljedica reakcije investitora na ekonomske namjere nove premijerke Velike Britanije Liz Truss.

Truss je jučer, 6. septembra, izabrana za premijerku, i to u trenutku jedne od najtežih ekonomskih kriza u historiji zemlje. Inflacija u ovoj državi iznosi više od 10%.

Znatan pad vrijednosti funte u odnosu na dolar nakratko se desio u martu 2020., nakon što je Velika Britanija konačno istupila iz Evropske unije. No, ovako drastičan pad vrijednosti posljednji put se desio 1985. kada je premijerka bila, također konzervativka Margaret Thatcher.

Najava nove predsjednice vlade da će sniziti poreze i povećati zaduživanje uzrokovalo je zabrinutost na tržištu duga. Nakon inflacije, i u Velikoj Britaniji sve je izvjesnija recesija.

Vrijednost dolara u međuvremenu raste. Vrijednost funte u odnosu na američku valutu ove godine je niža za 15%. Vrijednost funte u odnosu na euro je niža za 1%, objavila je američka televizijska kuća CNBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime