Naslovnica Ekonomija Inflacija u SAD-u usporava, da li se vraćaju dobri dani za ekonomiju?

Inflacija u SAD-u usporava, da li se vraćaju dobri dani za ekonomiju?

Inflacija u SAD-u usporava, da li se vraćaju dobri dani za ekonomiju?
Inflacija u SAD-u usporava, da li se vraćaju dobri dani za ekonomiju?

Rast cijena u Sjedinjenim Američkim Državama je nastavljen i prošli mjesec, ali je blagi pad cijena goriva za posljedicu imao usporavanje inflacije.

Američko Ministarstvo rada je saopćilo da je stopa inflacije u julu iznosila 8,5%, što je niže u odnosu na mjesec ranije kada je ta stopa iznosila 9,1%. Za razliku od cijena goriva, nastavljen je rast cijena mnogih roba i usluga, među kojima su hrana i stanarina.

Stopa zaposlenih u SAD-u je i dalje visoka, ali drugi ekonomski pokazatelji, poput potrošačkog i poslovnog raspoloženja, nisu dobri. Na djelu je najbrži rast inflacije još od početka 80-ih godina.

Cijene hrane su u posljednjih godinu dana više za 13,1%, što je najviši godišnji rast od 1979. Osim hrane i stanarina, skuplje su i medicinske usluge. Nešto jeftiniji su polovna vozila, avionski prijevoz i odjeća.

Gorivo je prošli mjesec jeftinije za 7,7% u odnosu na mjesec ranije, kada se za galon benzina plaćalo rekordnih više od 5 dolara. Podaci o cijenama o SAD-u su bolji od očekivanih. Rast cijena potrepštine je uzrokovan kombinacijom loših ekonomskih okolnosti – pandemija koronavirusa, agresija Rusije na Ukrajinu, nagli rast potražnje, itd., prenosi BBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime