Naslovnica Novo Iran šalje Rusiji stotine bespilotnih letjelica

Iran šalje Rusiji stotine bespilotnih letjelica

Iran šalje Rusiji stotine bespilotnih letjelica
Iran šalje Rusiji stotine bespilotnih letjelica

Savjetnik za nacionalnu sigurnosti Bijele kuće Jake Sullivan izjavio je kako SAD imaju informacije o tome kako Iran u narednom periodu planira Ruskoj Federaciji osigurati značajnu vojnu pomoć.

Prema informacijama s kojima raspolažu u Washingtonu, Iran planira isporučiti Rusiji stotine bespilotnih letjelica koje bi ova država trebala upotrijebiti u Ukrajini.

“Iranska vlada se sprema da dostavi Rusiji do nekoliko stotina bespilotnih letjelica uključujući i one koje mogu nositi oružje”, rekao je Sullivan.

Također, naglasio je kako bi se uskoro u Iranu trebala održati i obuka ruskih snaga.

“Naše informacije pokazuju da se Iran priprema za obuku ruskih snaga za korištenje ovih bespilotnih letjelica, a početna obuka trebala bi krenuti već u julu”, naglasili su iz Bijele kuće.

Sullivan je između ostalog pojasnio kako su iranski dronovi već korišteni na određenim ratištima, što se prije svega odnosi na Jemen gdje su ih do sada koristili Huti pobunjenici prilikom planiranja napada na Saudijsku Arabiju.

Kada je riječ o ukrajinskoj strani, iz Bijele kuće su pojasnili kako su ukrajinske snage imale značajan uspjeh u korištenju borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar, dok su SAD i drugi saveznici snabdijevali Kijev dronovima druge namjene.

“Iz naše perspektive, nastavit ćemo raditi svoj dio posla kako bismo pomogli u održavanju efikasne odbrane Ukrajine te da pomognemo Ukrajincima da pokažu da ruski napori i pokušaji da se država izbriše s mape neće uspjeti”, poručio je Jake Sullivan.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime