Naslovnica Vijesti BiH Italija podržava ulazak Ukrajine u EU, ali i BiH i ostalih zemalja...

Italija podržava ulazak Ukrajine u EU, ali i BiH i ostalih zemalja Balkana

Italija podržava ulazak Ukrajine u EU, ali i BiH i ostalih zemalja Balkana
Italija podržava ulazak Ukrajine u EU, ali i BiH i ostalih zemalja Balkana

Italijanski premijer Mario Draghi kazao je da se njegova zemlja zalaže za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, ali i da se pruži novi zamah zemljama poput Bosne i Hercegovine.

Draghi je pozvao na nastavak proširenja EU uz “trenutno otvaranje pregovora” o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, i nove napore u približavanju zemljama koje su dalje u procesu, kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina.

“Italija podržava trenutno otvaranje pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Želimo dati i novi zamah pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom i garantujemo maksimalnu pažnju legitimnim zahtjevima Bosne i Hercegovine i Kosova. Mi smo za ulazak svih ovih zemalja i želimo Ukrajinu u EU”, rekao je.

Draghi je istakao da prijem zemalja koje žele da uđu u EU ne vidi kao “prijetnju evropskom projektu”, već naprotiv, kao “dio njegove realizacije”, prenosi ANSA.

Italijanski premijer je najavio da će nastaviti podržavati sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, ali je također spremna raditi na pronalaženju diplomatskog rješenja za sukob.

“Rat u Ukrajini pokazao je duboku ranjivost mnogih naših zemalja u odnosu na Moskvu. Italija je jedna od najizloženijih država članica”, dodao je, misleći na oslanjanje Italije na ruski gas.

Kaže da je takvo oslanjanje na energiju nepromišljeno sa ekonomske tačke gledišta i opasno sa geopolitičkog stanovišta.

“Italija namjerava da donese sve neophodne odluke da odbrani svoju i evropsku sigurnost. Podržali smo sankcije koje je EU odlučila uvesti Rusiji, uključujući i one u energetskom sektoru. Nastavit ćemo to činiti sa istim uvjerenjem i ubuduće”, izjavio je Draghi.

On je rekao da rat u Ukrajini predstavlja jednu od najozbiljnijih kriza u historiji EU, ističući da je to humanitarna, sigrnosna, energetska i ekonomska kriza.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime