Naslovnica Koronavirus Izraelci formirali “Konvoj slobode” protiv Covid mjera i ugrožavanja građanskih prava

Izraelci formirali “Konvoj slobode” protiv Covid mjera i ugrožavanja građanskih prava

Covid
Covid

Građani Izraela započeli su u ponedjeljak proteste protiv Covid mjera, vozeći se u kolonama glavnim autoputem koji povezuje Tel Aviv i Jerusalem.

Njima se oduzimaju prava bez stvarnog opravdanja i protiv toga se moramo boriti, kažu demonstranti.

Inspirirani demonstracijama u Kanadi poznatim kao “Konvoj slobode”, vozila su stigla do Kneseta, izraelskog parlamenta, u Jerusalemu, a krenuli su sa mjesta okupljanja otprilike na sredini puta između dva najveća grada.

Na automobile su okačili natpise “prekinite s obaveznim maskama”, “nema više ograničenja, vraćanje u normalu”, “novi svjetski poredak”, su neki od slogana koji su se mogli vidjeti u masi.

“Sloboda ne izgleda ovako”, stajalo je na jednom natpisu, na kojem je prikazana slika djevojke s maskom na licu.

– Ovdje sam zbog svoje djece, kako bi oni živjeli u boljem svijetu – objasnila je jedna demonstrantica za izraelski list “Haaretz”.

Podvukla je da se građanima oduzimaju prava bez ikakvog opravdanja, i protiv toga se moramo boriti. Mi nismo ničiji neprijatelji.

Demonstranti su trubili i udarali u bubnjeve ispred Kneseta, pozivajući na ukidanje svih mjera nametnutih zbog pandemije.

– Svi smo se okupili ovdje zbog slobode. Jer već dvije godine cijeli svijet ludi zbog nametnutih mjera i svih drugih stvari koje nam ne dozvoljavaju da živimo slobodni kao što smo rođeni da budemo – rekao je jedan demonstrant za Reuters.

Izrael je ukinuo ograničenja posljednjih sedmica, ukinuvši obavezno pokazivanje dokaza o vakcinaciji, u Izraelu poznato kao Zelena potvrda, bez koje se nije moglo ući u restorane, kina, teretane i hotele.

Međutim, maske su i dalje obavezne u javnim zatvorenim prostorima, uključujući škole, javni prevoz i prodavnice.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime