20.5 C
Tuzla
14 Juna 2024
Naslovnica Koronavirus U Sjevernoj Makedoniji potvrda o vakcinaciji obavezna za ulazak u sve objekte

U Sjevernoj Makedoniji potvrda o vakcinaciji obavezna za ulazak u sve objekte

potvrda o vakcinaciji

U Sjevernoj Makedoniji danas stupa na snagu nova mjera zaštite protiv širenja zaraze koronavirusom, kojom je za ulazak u svaki objekaz potrebna potvrda o vakcinaciji.

Ovo uključuje ugostiteljske objekte, u kojima je prisutno više od 30 ljudi, za bilo koji događaj (proslava, koncert, seminar, obuka, radionica, konferencija, kulturni ili sportski događaj).

Zbog ove mjere Vlade u nedjelju je u Skoplju održan protest, koji je organizovan putem društvenih mreža pod sloganom “Stop lišavanju slobode”, a okupljeni građani su protest održali ispred Skupštine Republike Sjeverne Makedonije, gdje su poručili da nove mjere ograničavaju osnovna ljudska prava i slobode.

– Razmislite o tome šta će se u budućnosti dogoditi s vašom djecom, unucima i praunucima. Molim vas razmislite i izađite, jer ako se sada predamo, bit ćemo robovi doživotno. Borite se za svoja prava, oni krše naša ljudska prava, ljudi, probudite se, molim vas probudite se – rekao je jedan od organizatora protesta David Dimitrievski.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Sloboda izbora”, “Ne vakcinaciji”, “Moje tijelo je moj izbor” te su skandirali “Želimo slobodu”.

Nakon okupljanja građani su se mirno razišli, najavivši da će, ako im se glas ne čuje, nastaviti na ulici iskazivati protivljenje. Odluka o obaveznom dokazu o izvršenoj imunizaciji, makar jednom dozom vakcine odnosi se na sve starije od 18 godina.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime