Naslovnica Vijesti Svijet Izraelski vojnici sinoć ubili Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici sinoć ubili Palestinca na Zapadnoj obali

izraelski vojnici

PALESTINAC je ubijen u utorak navečer kada su izraelski vojnici zapucali na ulazu u mjesto na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje se zadnjih sedmica prosvjednici sukobljuju s izraelskom vojskom, rekli su palestinski čelnici.

Shadi Omar Lotfi Salim (41) ustrijeljen je blizu sela Beite, rekao je palestinski ministar zdravstva. Izraelska vojska je na upit agencije France Presse potvrdila da je pucala na Palestinca u tom sektoru.

“Približio se vojnicima sa sumnjivim predmetom u rukama”

Zamjenik načelnika tog mjesta, Mussa Hamayel, rekao je za AFP da se Palestinac vraćao s posla. “Hladnokrvno je ubijen”, rekao je, dodajući da u utorak navečer na tom području nije bilo nemira.

Izraelska vojska je pak priopćila da je u redovitoj ophodnji na rotoru blizu Beite, južno od Nablusa, uočila “sumnjivog Palestinca koji se približio vojnicima sa sumnjivim predmetom u rukama, za koji je utvrđeno da je metalna palica”.

“Nakon pucnjeva upozorenja ispaljenih u zrak, osumnjičenik se nastavio približavati i zapovjednik je zapucao na njega”, rekla je vojska, dodajući da se vodi istraga o izgredu koji se događa nakon napetosti povezanih s planiranom izgradnjom židovskog naselja blizu Beite.

Višesedmična napetost zbog kolonije Eviatar

Izraelski naseljenici su se početkom maja doselili na uzvišicu blizu Beite kako bi osnovali koloniju Eviatar, za što nisu dobili odobrenje izraelske vlade.

Nakon višesedmične napetosti postignut je dogovor s naseljenicima u Eviataru koji su napustili koloniju, ali su ostavili svoje kamp-kućice dok ministarstvo obrane ne utvrdi može li se to zemljište smatrati izraelskim po zakonu židovske države jer se po međunarodnom pravu kolonizacija smatra nezakonitom.

Ako ministarstvo donese odluku u korist naseljenika, oni će se moći dugoročno naseliti. U međuvremenu će izraelski vojnici i dalje biti prisutni na tom području.

“Sukobi i prosvjedi će se nastaviti”

Dogovor s naseljenicima nije prihvatio načelnik Beite, koji upozorava da će se “sukobi i prosvjedi nastaviti sve dok Izraelci budu na našoj zemlji”.

U petak je u sukobu Palestinaca i izraelskih vojnika u tom sektoru ranjeno više od tristo ljudi, uglavnom suzavcem, objavio je palestinski Crveni polumjesec. Izraelska vojska je pak potvrdila da ima dvoje lakše ozlijeđenih u svojim redovima.

Index.hr

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime