Naslovnica Novo Javelin je ključno ukrajinsko oružje protiv ruskih tenkova

Javelin je ključno ukrajinsko oružje protiv ruskih tenkova

Javelin je ključno ukrajinsko oružje protiv ruskih tenkova
Javelin je ključno ukrajinsko oružje protiv ruskih tenkova

Ukrajinske snage navodno koriste “gerilsku taktiku” te upotrebljavaju američki prenosni raketni vođeni sistem za uništavanje ruskih tenkova.

Cilj ukrajinskih snaga je da što bolje odgovore superiornijim ruskim snagama, a jedno od ključnih oružja je američki FGM-148 Javelin. Riječ je o prenosnom protivtenkovskom sistemu za čije korištenje je dovoljna jedna osoba. Oružje su američke oružane snage počele koristiti još 1996. godine.

Obzirom na činjenicu da poseduje mogućnost traženja i uništavanja mete zahvaljujući automatskom infracrvenom navodećem sistemu, Javelin je idealno oružje za uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila s relativno sigurne udaljenosti. Zapravo, korisnik Javelina ne mora imati vizuelni kontakt s metom nakon što ispali projektil, nego se može brzo skloniti u zaklon.

Bojeva glava pod nazivom HEAT veoma je moćna protiv oklopnih meta poput tenkova, a ključno je to što je dizajnirana da detonira na vrh mete što je najslabija tačka nečega poput tenka. Također, idealno je oružje protiv utvrda.

Javelin se dosad koristio na brojnim ratištima širom svijeta uključujući Afganistan, Irak, Siriju, Libiju i Ukrajinu.

U Ukrajini ga domaće snage koriste kako bi blokirale ključne raskrsnice i onemogućile ili uništile ruske puteve za snabdijevanje i oklopna vozila. CNN je 28. februara izvještavao o uništenoj koloni ruskih oklopnih vozila koja je pokušala preći most.

Ovaj most, koji ima usku prilaznu tačku, bio je idealna lokacija za zasjedu. Ipak, vozila su mogla biti uništena i drugim oružjem, no u tom slučaju bi bila potrebna artiljerija ili sistemi montirani na avionima.

S obzirom na činjenicu da Rusija uglavnom kontroliše nebo, Javelin se ističe kao najvjerovatniji “krivac”.

Ovaj protivoklopni sistem je rezultat saradnje kompanija Raytheon i Lockheed Martin, primarno je dostupan kao verzija koja se ispaljuje s ramena, no može se postaviti i na vozila na šinama, kao i vozila s točkovima i amfibije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime