Naslovnica Novo U kojim scenarijima bi Rusi iskoristili atomsko oružje?

U kojim scenarijima bi Rusi iskoristili atomsko oružje?

U kojim scenarijima bi Rusi iskoristili atomsko oružje?
U kojim scenarijima bi Rusi iskoristili atomsko oružje?

Nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio Putina da ne koristi nuklearno oružje, iz Moskve je stigao odgovor. Kažu da je njihova nuklearna doktrina davno napisana i poznata svima i da rat u Ukrajini ne ispunjava nijedan od uslova iz doktrine za upotrebu ovog oružja.

Američki predsjednik Joe Biden je u gostovanju na CBS-u poslao poruku Vladimiru Putinu o korištenju nuklearne energije u ratu kazavši mu: “Nemoj, nemoj, nemoj. Promijenili biste lice rata za razliku od bio čega od Drugog svjetskog rata”.Nakon toga je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov u posljednjem intervjuu za Rossiya 1 tv kanal poručio da je u njihovoj doktrini zapisano na koji način bi iskoristili nukelarno oružje, kada i pod kojim uslovima. Najviši ruski dužnosnici su također izjavili da sukob u Ukrajini ne ispunjava niti jedan od kriterija za upotrebu nuklearnog oružja.

Kada bi Rusi iskoristili atomsko oružje

Prema ruskoj nuklearnoj doktrini, Moskva zadržava pravo upotrebe atomskog oružja samo “kao odgovor na upotrebu nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njezinih saveznika”, kao i “kao odgovor na konvencionalni napad koji prijeti samom postojanju” Rusije kao suverene države.

Najnovije ažuriranje doktrine, napravljeno 2020. godine, razjasnilo je još dva scenarija za moguću upotrebu nuklearnog oružja: primanje “vjerodostojnih informacija o lansiranju balističkih projektila” koji ciljaju teritoriju Rusije ili njenih saveznika, ili napad “na kritičnu infrastrukturu koji kontrolira nuklearno oružje,” potencijalno čineći sredstvo odvraćanja neoperativnim.

Međutim, nijedan od ovih hipotetskih scenarija nije relevantan za situaciju u Ukrajini, rekli su ruski zvaničnici na konferenciji UN-a o neširenju nuklearnog oružja (NPT) u New Yorku u nekoliko navrata prošlog mjeseca.

Sredinom augusta, ruski ministar obrane Sergej Šojgu također je odbacio kao “apsurdne” tvrdnje da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini, rekavši da tamo nema ciljeva koji bi to opravdali.

Ipak, zabrinutost da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje izazvale su pojedine izjave ruskih zvaničnika. Bivši predsjednik Dimitrij Medvedev je tako u julu zaprijetio da bi napad na Krim izazvao “odgovor Sudnjeg dana”.

U slučaju napada na Krim, “Sudnji dan će doći vrlo brzo i teško, bit će jako teško sakriti se”, rekao je Medvedev.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime