Naslovnica Koronavirus Izraelski naučnici otkrili kako nastaju različite varijante koronavirusa

Izraelski naučnici otkrili kako nastaju različite varijante koronavirusa

Izraelski naučnici otkrili kako nastaju različite varijante koronavirusa
Izraelski naučnici otkrili kako nastaju različite varijante koronavirusa

Pacijenti sa oslabljenim imunološkim sistemom razvijaju nekoliko visoko mutiranih varijanti koronavirusa, otkrila je nova izraelska studija, čime se bolje razumije odakle potiču varijante koronavirusa, piše Jerusalem post.

Iako su infekcije covida-19 mnogo manje smrtonosne nego tokom prve godine, lukavi i neuhvatljivi virus je od tada razvio veliki broj mutacija koje daleko premašuju stopu koja je prvobitno uočena, prenosi The Jerusalem post.

Odakle dolaze ove varijante i koje okolnosti ih osnažuju?

“Detektivi” virusa na Univerzitetu u Tel Avivu (TAU) i Tel Aviv Sourasky Medical Center otkrili su odgovore. Pacijenti s oslabljenim imunološkim sistemom zbog hroničnih bolesti i oni kojima se daju lijekovi koji smanjuju sposobnost tijela da se bori protiv invazivnih patogena izloženi su riziku od hronične infekcije i razvijaju različite varijante koronavirusa.

Iako je ovo zabrinjavajuće, postoje i neke dobre vijesti. Dok se kod imunokompromitiranih pacijenata formiraju mnoge različite varijante, manje je vjerovatno da će se ovi mutirani oblici proširiti na druge.

Studiju su vodili prof. Adi Stern i doktorant Sheri Harari sa Shmunis škole za biomedicinu i istraživanje raka na TAU-ovom Wise Fakultetu prirodnih nauka, u saradnji sa dr Yael Paran i dr Suzy Meijer iz Tel Aviv Sourasky Medical Center.

Objavljena je u prestižnom časopisu Nature Medicine pod naslovom “Pokretači adaptivne evolucije tokom hroničnih infekcija SARS-CoV-2”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime