Naslovnica Novo Lapid: Ako žele rat na našim, imat će ga na svojim vratima

Lapid: Ako žele rat na našim, imat će ga na svojim vratima

Lapid: Ako žele rat na našim, imat će ga na svojim vratima
Lapid: Ako žele rat na našim, imat će ga na svojim vratima

Ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid u intervjuu za Jerusalem Post izjavio je kako ova država optimistično gleda na normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom te se naročito osvrnuo na posljednje tenzije koje su prisutne u odnosima s Iranom.

Komentirajući naznake normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, Lapid je rekao kako su do sada u ovom procesu napravljeni mali, ali važni koraci.

“Bit će potrebno vremena. Abrahamov sporazum bio je eksplozija, a godinu kasnije, vrijeme provodim u avionu otvarajući ambasade na mjestima na kojima nismo ni sanjali da ćemo otvoriti ambasade. Ako se isto dogodi sa Saudijskom Arabijom, to će se desiti malim koracima. Mislim da je i američka administracija za ovaj proces i to cijenimo”, rekao je Lapid.

Također, naglasio je kako vjeruje da Amerikanci imaju aktivniju ulogu na Bliskom istoku nego što je to bio slučaj u prošlosti.

“Izrael općenito ima puno toga za ponuditi svijetu. Postoji luk koji ide od regionalne sigurnosne saradnje, do inovacija, vode, energije. Izrael je supersila u nekim oblastima i mi smo više nego voljni da podijelimo te sposobnosti s drugima”, pojašnjava šef izraelske diplomatije.

Osvrnuvši se na odnose s Iranom, Lapid se fokusirao na postizanje novog nuklearnog sporazuma između zapadnih sila i Irana.

“To se ni na koji način neće odnositi na nas. Mi ćemo učiniti sve da osiguramo da Iran ne postane nuklearna sila”, ističe on.

Na pitanje da li je došlo do promjene u izraelskoj politici kada je riječ o onome što je država spremna učiniti protiv Irana, Lapid je bio jasan.

“Rekli smo svijetu da mi više nećemo trpjeti. Iran kaže da može donijeti rat na naša vrata jer ga mi nikad nećemo donijeti na njihova. To se neće dogoditi. Ako Iran donese rat na naša vrata, onda će rat doći i do njih. Ako oni to žele izbjeći, onda ćemo i mi to izbjeći”, zaključio je Lapid.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime